ΘΕΟΦΙΛΟΣ  ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                         24-9-2021

Σκάνδαλο Νοvartis: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος -Ερώτηση 51 βουλευτών

   Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, κατέθεσαν με πρωτοβουλία του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλου Ξανθόπουλου, 51 βουλευτές, με την οποία του ζητούν να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι αόριστα, ποιες δικαστικές, εξώδικες και διοικητικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει τους τελευταίους 9 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να εφαρμόσει όσα επιτάσσει η γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου που επλήγησαν από το σκάνδαλο Novartis.

    Με την ομόφωνη γνωμοδότησή του στις 23-12-2020, δηλαδή πριν 9 ολόκληρους μήνες, το ΝΣΚ ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν φορείς του δημοσίου από τις ομολογημένες παράνομες πράξεις της Novartis στην Ελλάδα. Μεταξύ των ενεργειών αυτών, είναι η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στις εκκρεμείς υποθέσεις του σκανδάλου και η υποβολή αιτήματος στις αμερικανικές αρχές για παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με την Συμφωνία Αναστολής Δίωξης και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ με την οποία η φαρμακοβιομηχανία δέχτηκε να καταβάλει αποζημίωση 340 εκ. δολαρίων για παράνομες πράξεις της στην Ελλάδα! Το ΝΣΚ, ζητούσε επίσης, την άμεση αποστολή της παραπάνω Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ, τον ΕΟΠΠΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταλογισθούν ευθύνες, να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις αλλά και να αποκλεισθεί η Novartis Ελλάς από μελλοντικές προμήθειες του δημοσίου, αφού η ίδια ομολογεί τις παρανομίες της στη χώρα μας, με συμμετοχή μάλιστα κρατικών αξιωματούχων.

     Πριν λίγες ημέρες ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή για το θέμα αυτό, το μόνο που ανέφερε, 9 μήνες μετά την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ήταν ότι ξεκίνησε η διαδικασία και έχει απευθυνθεί η κυβέρνηση στις αμερικανικές αρχές ζητώντας στοιχεία! Ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε απολύτως τίποτα για τις υπόλοιπές ενέργειες τις εντελλόταν από το ΝΣΚ να κάνει άμεσα η κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2020, για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του ζητούν να απαντήσει συγκεκριμένα τι έπραξε για να υλοποιήσει την γνωμοδότηση του ΝΣΚ το διάστημα των 9 μηνών από την έκδοσή της και να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα της αλληλογραφίας, ώστε να διακριβωθεί εάν η κυβέρνηση προστάτεψε ή όχι το δημόσιο συμφέρον.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση και ΑΚΕ