ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                     21-9-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση αποσύρεται από τις εταιρείες του δημοσίου και τις παραδίδει σε ιδιώτες

   «Το ν/σ τη κυβέρνησης για την εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ του Δημοσίου, αφήνει ένα βαθύ ιδεολογικό αποτύπωμα, καθώς μειώνει το ρόλο και την επίδραση της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις του δημοσίου. Απουσιάζει πλέον το πολιτικό υποκείμενο στην άσκηση πολιτικής μέσω των εταιρειών του δημοσίου, στην έγκριση και σύνταξη προϋπολογισμού και των στρατηγικών σχεδίων τους», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

    «Το σύνολο του ν/σ το διαπερνά μια βασική αντίφαση: Ενώ το μετοχικό κεφάλαιο των ορισμένων επιχειρήσεων ανήκει αμιγώς στο ελληνικό δημόσιο, αυτές έρχεται να τις διοικήσει ένα διορισμένο δ.σ που δεν λογοδοτεί σε καμία υπερκείμενη αρχή, σε κανένα πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος νομιμοποιεί την λειτουργία τους. Δηλαδή, εάν ένα διορισμένο δ.σ επιλέξει μια στρατηγική που δεν εντάσσεται στην πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου, ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν θα μπορούν να παρέμβουν», συμπλήρωσε.

     Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε επίσης τις παρακάτω παρατηρήσεις:

–   Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η παροχή στοιχείων που αφορούν πιστοληπτικές βαθμολογήσεις και δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς για νομικά ή φυσικά πρόσωπα που τυγχάνουν ποινικής ή άλλης διερεύνησης, να  γίνεται χωρίς επίκληση εμπιστευτικότητας. Βλέπετε τι γίνεται στην Εξεταστική για τις υποκλοπές, με την επίκληση απορρήτου από ανθρώπους που οφείλουν να καταθέσουν εκεί ή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

 –    Να αποκλειστεί ο διορισμός προέδρου και μελών διοίκησης που προέρχονται από τραπεζικό τομέα ή άλλους ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα ώστε να αποκλειστεί το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών».

 –     Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε τροπολογία με την οποία επιχειρείται τροπολογία στο ίδιο το συζητούμενο νομοσχέδιο! Εάν αυτό δεν επιτομή της κακής νομοθέτησης, τότε τι είναι;   

   Τέλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση τη ΝΔ αγνόησε τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μετάβαση από το ατελέσφορο μοντέλο των  εταιρειών προστασίας ανηλίκων, στις Μονάδες Μέριμνας Νέων και ζητά να επιστρέψουμε ο παρελθόν. «Όλα αυτά αποτελούν απόδειξη του διοικητικού αλαλούμ και των αδιεξόδων της κυβέρνησης», κατέληξε.

   Η παρέμβαση εδώ