ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                          21-1-2021

Η κυβέρνηση κατασκευάζει δικαστικό Μέγαρο στις υπό ανέγερση φυλακές Ασπροπύργου χωρίς σχέδιο και προηγούμενη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της δικαιοσύνης

Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων της δικαιοσύνης, δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων και χωρίς καμία διαβούλευση μαζί τους, προχωρά η κυβέρνηση στην κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στις υπό ανέγερση φυλακές Ασπροπύργου.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρας, στην ερώτηση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου, σχετικά με την δημιουργία και λειτουργία 7 δικαστικών αιθουσών στο υπό ανέγερση σωφρονιστικό συγκρότημα Ασπροπύργου.

Με την ερώτηση, καλούνταν ο υπουργός να απαντήσει εάν για την εξαγγελία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ανέγερση 7 δικαστικές αίθουσες στις φυλακές, είχε ζητηθεί η προηγούμενη γνώμη των δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, εάν υπάρχει κάποιο συνολικό χωροταξικό σχέδιο για τα δικαστήρια της χώρας καθώς και εάν παραβιάζονται το τεκμήριο αθωότητας και η αρχή δημοσιότητας των δικών που διεξάγονται σε περιβάλλον εγκλεισμού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του, δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για τον αν ενημερώθηκαν και αν εξέφρασαν τη γνώμη τους οι βασικοί παράγοντες  της δικαιοσύνης. Προφανώς γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ο κ. Τσιάρας επικαλείται λόγους ασφάλειας κατά την μεταγωγή κρατουμένων σε σοβαρές υποθέσεις και  αναφέρει  ότι οι 7 νέες δικαστικές αίθουσες θα είναι σε ξεχωριστό κτήριο, έξω από τις νέες φυλακές, με χωριστή είσοδο για δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, παράγοντες της δίκης και πολίτες. Προσθέτει δε ότι οι δύο από τις αίθουσες αυτές θα έχουν ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφάλειας. Ισχυρίζεται ακόμη ότι επί της ουσίας πρόκειται για μεταφορά των ήδη υφισταμένων δικαστικών αιθουσών σε χώρο εντός των φυλακών Κορυδαλλού. Μόνο που αυτές είναι  δύο και χρησιμοποιούνται σε έκτακτες και σοβαρές υποθέσεις και όχι επτά, που συνεπάγεται λειτουργία κανονικού δικαστικού μεγάρου σε συνθήκες αυστηρής επιτήρησης. Ταιριάζει άραγε σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου,  η απονομή της δικαιοσύνης σε δικαστικό Μέγαρο που βρίσκεται εντός-εκτός φυλακής;

Από την απάντηση του υπουργού, επιβεβαιώνεται ότι η κατασκευή του δικαστικού μεγάρου στον Ασπρόπυργο, αποφασίστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, επικαλούμενη λόγους αυξημένης ασφάλειας, χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο και κυρίως χωρίς να διαβουλεύεται με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς της.

Επισυνάπτονται η ερώτηση και η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης