ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                          1-8-2022

Η κυβέρνηση ομολογεί την διάλυση του ΤΑΧΔΙΚ-Πάνω από τις μισές οργανικές θέσεις κενές-Στις 42.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων Νομικής Βοήθειας

   Με τον πιο επίσημο τρόπο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το  Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ), βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διάλυση. Ουσιαστικά αδυνατεί να παρέχει τις υπηρεσίες που του έχουν ανατεθεί ενώ οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της αμοιβής των Δικηγόρων, υπονομεύει τον σημαντικό θεσμό της Νομικής Βοήθειας.

     Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δικηγόρων που μετέχουν στο θεσμό της Νομικής Βοήθειας, οι οποίες υπερβαίνουν ακόμη και τα  τρία χρόνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ομολογεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εκκαθάριση των ενταλμάτων πληρωμής, λόγω της αύξησης των σχετικών αιτήσεων αλλά κυρίως λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΑΧΔΙΚ. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή την στιγμή εκκρεμούν στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προς εκκαθάριση 42.000 αιτήσεις δικαιούχων Νομικής Βοήθειας!

    Όπως αναφέρεται στην απάντηση, από το 2019 έως σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 49.180 αιτήσεις για παροχή Νομικής Βοήθειας προς αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας ενώ για την διεκπεραίωση τους απασχολούνται μόλις 3 υπάλληλοι με την συνεπικουρία ελάχιστων (2) ατόμων από το επιστημονικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιας Διοίκησης(ΕΟΔΔ), αν και οι συμβάσεις μιλούσαν για απασχόληση 8 ατόμων.

      Αυτή τη στιγμή, από τις 96 οργανικές θέσεις υπαλλήλων στο ΤΑΧΔΙΚ παραμένουν κενές τουλάχιστον οι 58, ενώ όλες οι προσπάθειες για πλήρωσή τους είτε μέσω της κινητικότητας είτε μέσω προσλήψεων απέτυχαν. Στην απάντηση ο κ. Τσιάρας δεν δίνει καμία εξήγηση για το που απασχολήθηκαν τελικά τα άτομα που προσελήφθησαν μέσω του ΕΟΔΔ και στοίχισαν τουλάχιστον 390.000 ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια. Αναμένουμε τώρα να δούμε την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης ρύθμισης για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών μέσω της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για την ταχεία διεκπεραίωση των ενταλμάτων πληρωμής.

     Επισυνάπτονται η ερώτηση και η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης