ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         14-7-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Ιταμή η πρόκληση του κ. Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επιδιώκει την πόλωση-Η κοινωνία δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση του πανεπιστημίου που επιχειρεί η κυβέρνηση

Ιταμή πρόκληση του πρωθυπουργού στη Βουλή χαρακτήρισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, όσα ο κ. Μητσοτάκης άφησε να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον εμπρησμό του Real fm. «Είδαμε την εικόνα ενός πρωθυπουργού που επιδιώκει την πόλωση. Έχει ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης και το ότι η συζήτηση δεν εξετράπη οφείλεται στη ψυχραιμία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί για μας το κυρίαρχο πρόβλημα είναι να αναδείξουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές σας επιλογές σχετικά με τι πανεπιστήμιο θέλετε», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως.

      «Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει σπουδαίες επιδόσεις, εξαιρετικές περγαμηνές και πολύ αξιόλογους επιστήμονες που βρίσκονται ψηλά στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Αν κάτι διαχωρίζει το πανεπιστήμιο από ένα ΝΠΔΔ είναι ελευθεροφροσύνη, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η όσμωση των διαφορετικών απόψεων. Αλλά αυτό σας ενοχλεί. Και έρχεστε και καταργείτε την εκλογή του πρύτανη. Εισάγετε δια της πλαγίου οδού τους αρεστούς σας.  Εξαφανίζετε όλες τις βαθμίδες πλην των καθηγητών. Επαναφέρετε την έδρα; Πάμε πριν το 1982; Έχουμε παλινόρθωση; Σε  ποιες ανάγκες απαντά αυτή η θεσμική διαστροφή;», υπογράμμισε. Και συνέχισε:

     «Ορίζετε έξι είδη πτυχίου και διασπάτε τη επιστημονική ενότητα. Η προσπάθεια των  ΑΕΙ συνίσταται στο να παρέχουν γνώση στους φοιτητές, που τους διαμορφώνει και ως επιστήμονες και ως πολίτες. Ιδιωτικοποιείτε την φοιτητική μέριμνα, ιδιωτικοποιείτε τα πανεπιστημιακά δάση στη Χαλκιδική, στο Περτούλι, το πανεπιστημιακό αγρόκτημα της Θεσσαλονίκης.  Παίρνετε ένα πανεπιστήμιο που προσπαθεί με βάση την συνταγματική επιταγή να διαμορφώσει πολίτες και επιστήμονες και το μετατρέπετε σε ένα πάροχο δεξιοτήτων. Αφυδατώνετε την επιστημονική γνώση από την ολότητα της, δίνετε πιστωτικές μονάδες σε κάθε φοιτητή για να παλέψει μόνος του στην αγορά εργασίας αντί να ταυτόχρονα να φροντίσετε και για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Αλλά αυτά δεν τα αγγίζετε γιατί θεωρείτε ότι η αγορά θα τα λύσει όλα»

   «Θέλετε να συντρίψετε το πανεπιστήμιο, να το εκφυλίσετε. Οι γονείς, οι φοιτητές, οι καθηγητές, η κοινωνία θα σας πει όχι. Θα υπερασπίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως έκανε άλλωστε σε πολύ δυσκολότερους καιρούς», κατέληξε,

     Δείτε εδώ την ομιλία