ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                   3-4-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Ο όρος γυναικοκτονία δεν δημιουργεί ξεχωριστό αδίκημα. Κάνει ορατή την έμφυλη διάσταση του εγκλήματος-Γυναίκες δολοφονούνται γιατί κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο

  Σκληρή κριτική στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία”, άσκησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Δεν δημιουργούμε ξεχωριστό αδίκημα. Εφόσον έχει τα έμφυλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στην τροπολογία μας, αυτό άνευ άλλου, καθιστά την πράξη της δολοφονίας της γυναίκας, γυναικοκτονία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: “Οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση στο κοινωνικό και ποινικό επίπεδο. Όχι τυποποιώντας άλλης μορφής έγκλημα, αλλά κάνοντας ορατή αυτή την έμφυλη διάσταση”.

“Έχετε σθεναρές αντιρρήσεις. Θα έρθει η στιγμή που όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γυναίκες, δολοφονούνται γιατι κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο και η κοινωνία θα προσδιορίσει με αυτό το τρόπο το συγκεκριμένο έγκλημα”, κατέληξε.