ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                               27-5-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στους ΟΤΑ προσβάλλουν τη λαϊκή βούληση, θίγουν βασικές αξιακές επιλογές του αυτοδιοικητικού κινήματος

«Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ αλλοιώνουν πλήρως τον σημερινό καταστατικό χάρτη τους και προσβάλλουν την λαϊκή βούληση», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών».

«Ο νόμος για την απλή αναλογική εάν τον είχατε αφήσει να λειτουργήσει θα δημιουργούσε συνειδήσεις και στους πολίτες και στα αυτοδιοικητικά στελέχη. Ατυχώς όμως για τη χώρα η  αλλεργία, η ακραία αντίθεση σας σε κάθε  αυθεντική μορφή έκφρασης της λαϊκής βούλησης, συμπαρέσυρε και το νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Καταργήσατε την απλή αναλογική , κατ’ αρχάς με εμβαλωματικές λύσεις περνώντας τις αποφασιστικές αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές. Καταστρατηγήσατε έτσι με προκλητικό τρόπο την πρόσφατα εκφρασμένη λαϊκή βούληση η οποία εξέλεξε τα συγκεκριμένα δημοτικά συμβούλια και τα εξουσιοδότησε να έρθουν στις βέλτιστες συναινέσεις. Και στη συνέχεια με το νόμο που φέρνετε τώρα».

«Ερχεται η κυβέρνηση να καταργήσει ένα νόμο που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Δεν επέτρεψε να δούμε ως κοινωνία πως λειτουργεί ώστε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας όπου υπάρχει ανάγκη και να διορθώσουμε τις όποιες  πλημμέλειες και αδυναμίες του. Οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση αλλοιώνουν συνολικά τον σημερινό καταστατικό χάρτη των ΟΤΑ  και θίγουν βασικές αξιακές επιλογές αρχές του αυτοδιοικητικού κινήματος», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

–    Εισάγετε ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, προβλέποντας εκλογή δημάρχου με 43% και του δίνετε 60% των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί δίνετε τόσο μεγάλο ποσοστό και δημιουργείτε ξανά ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα αντί ενός συστήματος που θα αναζητά βέλτιστες συναινέσεις προς όφελος πολιτών;

–    Καταργείτε τις τοπικές κοινότητες, ένα θεσμό που ενεργοποίησε αυθεντικές τοπικές δυνάμεις , Το είδαμε στη Δράμα όπου υπάρχουν πολλά χωριά και τοπικές κοινότητες, όπου  είδαμε πολλούς νέους να δραστηριοποιούνται στα τοπικά προβλήματα. Γιατί φοβάστε την αυθεντική βούληση της τοπικής κοινωνίας.

–     Θέτετε όριο 3%. Γιατί δεν θέλουμε να ανθήσουν όλα οι απόψεις στην τοπική κοινωνία;

–    Μειώνετε τους συμβούλους που σημαίνει μειωμένη εκπροσώπηση.

–    Βάζετε επιπλέον προσκόμματα απαιτώντας αυξημένο αριθμό συμμετοχής υποψηφίων, με αποτέλεσμα μόνο μεγάλοι συνδυασμοί να μπορούν να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέτετε συνεχώς φίλτρα και εμπόδια ώστε μόνο όσοι έχουν στήριξη κομματική  στήριξη να συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση και αυτό είναι ενδεικτικό των απόψεων σας, κατέληξε.

Δείτε εδώ την παρέμβαση