ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                            29-7-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Προβληματική και επικίνδυνη η λειτουργία της ΜΕΘ Δράμας-Αδιανόητο να καλούνται συνταξιούχοι και μετακινούμενοι γιατροί-Αδιέξοδη και ατελέσφορη η πολιτική της κυβέρνησης που επιλέγει να μην θωρακίζει το ΕΣΥ-Θετική η εξαγγελία Γεωργιάδη ότι το νοσοκομείο Δράμας εντάσσεται στα άγονα-Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης

Το πολύ σοβαρό θέμα της προβληματικής επικίνδυνης λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας λόγω έλλειψης  μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ανέδειξε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης του προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Ο βουλευτής επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, σύμφωνα με τις οποίες η ΜΕΘ του νοσοκομείου έμεινε με έναν μόνιμο γιατρό και ανακλήθηκε εξ εφεδρείας στην υπηρεσία  80χρονος συνταξιούχος γιατρός για να συνδράμει στο έργο της λειτουργία της,  πράγμα εξόχως προβληματικό και αδιανόητο, όπως είπε.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του μέλους του ΔΣ του ΠΙΣ, κ. Παπαζογλου, ο οποίος μίλησε για πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει τα νοσοκομεία εφημεριατζίδικα. “Είναι ενδεικτικό πως οι γιατροί προσλαμβάνουν την στάση σας απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας”, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή για τα 7 κρεβάτια της ΜΕΘ υπάρχουν 2 μόλις γιατροί και 11 νοσηλευτές αντί του ελάχιστα επιβαλλόμενου των 7 γιατρών και 21 νοσηλευτών. “Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ενδιαφέρει το σύνολο της δραμινής κοινωνίας και οφείλετε να δώσετε απάντηση. Το ίδιο και στο ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος των άγονων νοσοκομείων στο οποίο φιλοδοξούμε να εντάξουμε και το νοσοκομείο της Δράμας.”, τόνισε.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, είπε ότι στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας, υπηρετούν δύο γιατροί και μετακινείται εκ περιτροπής ιατρικό προσωπικό από άλλες ΜΕΘ. Και όσο υφίστανται ανάγκη θα συνεχίζεται η μετακίνηση. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι οι τελευταίες  5 προκηρύξεις πρόσληψης γιατρών απέβησαν άγονες και εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει η Δράμα στα άγονα νοσοκομεία και να πάρει επιπλέον κίνητρα.”Πιθανολογούμε ότι θα κάνουμε τις θέσεις στα περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερο ελκυστικές.”, ανέφερε.

“Μας επιβεβαιώσατε ότι η πολιτική σας είναι οι μετακινήσεις γιατρών. Αντιμετωπίζετε εκ των ενόντων τα θεσμικά προβλήματα του ΕΣΥ. Εδώ δεν πρόκειται όμως για ποσοτικά μεγέθη. Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί κατάκτηση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και σημείο αναφοράς της κοινωνίας. Αν κάτι μας έδειξε η πανδημία εοτι ένα ότι ένα καλά χρηματοδοτημένο και επαρκώς στελεχωμένο ΕΣΥ,  αποτελεί παράγοντα κοινωνικής συνοχής”, υπογράμμισε στην ανταπάντησή του ο κ. Ξανθόπουλος. Και συνέχισε: “Πριν λίγο καιρό είχαμε πάλι το ίδιο θέμα με τους παθολόγους του νοσοκομειου Δράμας.  Γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι ατελέσφορη και αδιέξοδη η πολιτική σας. Εάν δεν θωρακίσετε το ΕΣΥ θα  κυνηγάμε την ουρά μας. Εάν δεν κάνετε μαζικές προκηρύξεις ιατρών, εάν δεν μονιμοποποήσετε τους επικουρικούς, εάν δεν δώσετε επιπλέον κίνητρα, δεν λύνετε το πρόβλημα. Αλλά αυτή είναι επιλογή σας”.

“Επίσης να πω ότι είναι θετική  επιτέλους η δήλωση σας ότι θα ενταχθεί το νοσοκομείο Δράμας στα άγονα νοσοκομεία. Αποτελεί ένα βήμα, θα δούμε κατά πόσο θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αλλά οι μετακινήσεις και η εκ περιτροπής κάλυψη των κενών, είναι και επιστημονικά ανώφελη. Είναι ένα επικοινωνιακό επιχείρημα που δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος”, κατέληξε.