ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Ιουνίου 2024
Θ. Ξανθόπουλος: Σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία για μεταρρύθμιση του θεσμού της δικαστικής συμπαράστασης μετά την Ερώτηση-παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, βουλευτή Δράμας, Θ. Ξανθόπουλου, είχε θέσει στη κυβέρνηση το ζήτημα της μεταρρύθμισης του θεσμού της δικαστικής συμπαράστασης ώστε να προσαρμοστεί με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, είχε θετική εξέλιξη. Πριν λίγες ημέρες, συνεδρίασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για πρώτη φορά η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συστήθηκε για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της δικαστικής συμπαράστασης.
Όπως είχαμε επισημάνει στην σχετική Ερώτηση, η νομοθεσία της χώρας μας, τόσο γενικά για το θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης με την αυτόματη στέρηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας των συμπαραστατούμενων όσο και ειδικότερα με την αυτόματη στέρηση του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν είναι συμβατή με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και την ΕΣΔΑ.
Ήδη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιες χώρες δεν αφαιρούν το δικαίωμα του εκλέγειν ενώ σε πολλές ακόμα χώρες το πρόσωπο που έχει τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας/δικαστικής συμπαράστασης για να στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή δικαστική απόφαση. Σε κάποιες χώρες μάλιστα (π.χ. Γερμανία) η θέση του προσώπου σε επιτροπεία δεν συνεπάγεται καν στέρηση της δικαιοπρακτικής του ικανότητας. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα στις νομοθεσίες των ευρωπαϊκών χωρών για την άρση της αυτόματης αφαίρεσης του εκλογικού δικαιώματος, την ύπαρξη ατομικής αξιολόγησης και την παροχή εγγυήσεων στο πρόσωπο μέσω ξεχωριστής δικαστικής απόφασης.
Ως εκ τούτου, τονίζαμε ότι καθίσταται επιτακτική η άμεση μεταρρύθμιση του αναχρονιστικού θεσμού, με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην απάντησή του, να συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας και να δεσμεύεται για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου συστήνοντας την νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να εξοπλιστεί ο θεσμός της δικαστικής συμπαράστασης με μηχανισμούς υποστήριξης, παρακολούθησης της εφαρμογής του και ελέγχου των τυχόν καταχρήσεων. Οφείλουμε τέλος να σημειώσουμε ότι δεν είδαμε για το θέμα αυτό ανάλογη ευαισθησία από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αν και του απευθυνόταν επίσης η κοινοβουλευτική μας Ερώτηση, δεν μας απάντησε ποτέ.