ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                     19-1-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Πολιτική ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης όσα συμβαίνουν με την πανδημία και την ακρίβεια-Δημοσιογράφοι διώκονται επειδή έκαναν τη δουλειά τους

«Τα πρόβλημα είναι ότι είμαστε πολύ ψηλά στους θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού.

Δεν αρκεί η ονομαστική αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ χρειάζεται και η ανάλογη στελέχωση από προσωπικό. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει. Ουσιαστικά το σύστημα έχει καταρρεύσει. Οι ασθενείς δεν έχουν την φροντίδα που τους αναλογεί. Οι συνθήκες υποδοχής και λειτουργίας του συστήματος δεν μπορούν να στηρίξουν και να διαχειρισθούν αυτόν τον μεγάλο όγκο εισαγωγών. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση αυτή διότι όταν λέγαμε ότι έρχεται το 5ο κύμα, ο κ. Γεραπετρίτης μας έλεγε από πού το γνωρίζουμε», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Blue Sky.

      «H χώρα δοκιμάζεται και από την πανδημία και από την ακρίβεια. Επιταχυντής είναι οι πλημμέλειες και οι αδυναμίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι η αγορά θα ισορροπήσει αλλά ξεχνά ότι αυτό γίνεται δυστυχώς πάντα προς τα πάνω. Η ακρίβεια ήρθε για να παραμείνει. Τα νοικοκυριά βλέπουν τα εισοδήματα τους να στερεύουν στην Τρίτη βδομάδα του μήνα. Η συμβολική αύξηση του 2% και η δεύτερη τον Μάιο, δεν βοηθούν. Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα που συμπαρασύρει πολλά άλλα είδη προς τα πάνω. Δέστε πόσα χρέη έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός. Χρειάζεται να πάρουμε άμεσα μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο Novartis, σημείωσε: «Δεν σχολιάζω τις επιλογές της δικαιοσύνης. Η ευθύνη ανήκει στη κυβέρνηση, που αναπαράγει συνεχώς με τα περι σκευωρίας και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενώ τα πραγματικά γεγονότα βοούν, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ αμερικανικού δημοσίου και Novartis όπου ομολογούνται οι παράνομες πράξεις την Ελλάδα.  Στο πλαίσιο αυτό ασκούμε πολιτική κριτική στη κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό ασκήθηκαν οι διώξεις. Βλέπουμε ότι δημοσιογραφικές οργανώσεις παρεμβαίνουν γιατί οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Σε καμία περίπτωση αυτού του τύπου η δημοσιογραφία δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενη. Με αφορά το είδος της δημοσιογραφίας που έχει ανάγκη η κοινωνία και η πολιτεία και το οποίο διώκεται. Αντί να πούμε ότι η ερευνητική δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για το πολιτικό σύστημα, δίνεται λάθος μήνυμα, ότι όποιος ενοχλεί την κυρίαρχη αφήγηση θα καθίσταται κατηγορούμενος με ότι αυτό συνεπάγεται.  Και επειδή με αφορά ως πολιτικό και ως πολίτη η άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας και όχι μιας δημοσιογραφίας δημοσίων σχέσεων, ανησυχώ από το γεγονός ότι όποιος αντιστρατεύεται το κυρίαρχο αφήγημα θα έχει συνέπειες». Και κατέληξε:

     «Αντί η κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση σύμφωνα με την απόφαση του ΝΣΚ, επαναλαμβάνει τα περί σκευωρίας. Εάν θεωρεί ότι πρόκειται για σκευωρία, ποια δικαιώματα να διεκδικήσει. Το πρακτικό του αμερικανικού δημοσίου με τη Novartis μιλά για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα. Είναι ομολογημένη η πράξη και το σκάνδαλο».

     Δείτε το βίντεο

Από 20.45’’  39.20’’  54’.03’’ 1.05.00