ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                   10-2-2023

Θ. Ξανθόπουλος στο Επικοινωνία 94 fm: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης-Η προοδευτική κυβέρνηση θα ανακόψει τη φθορά της χώρας και της κοινωνίας

    «Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το κάνουμε με πίστη και έμπνευση,  είναι να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Να τους πείσουμε να στηρίξουν το πρόγραμμα μας ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές, κάτι που θα σημάνει αποδοχή της πρότασής μας. Από εκεί είναι στο χέρι των προοδευτικών δυνάμεων να βρούμε τα σημεία σύγκλισης και συμφωνίας για να δημιουργήσουμε ένα πλατύ προοδευτικό κίνημα που θα ανακόψει τη φθορά της χώρας και της κοινωνίας προ όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

    Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Επικοινωνία 94 fm, και τον Γ. Βαθιώτη.  Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα όπως την βιώνουν οι πολίτες στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο, στο κόστος της ενέργειας είναι τραγική. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».

    Αναφερόμενος στη ρύθμιση που μπλοκάρει την κάθοδο ναζιστικών μορφωμάτων στις εκλογές, ο κ. Ξανθόπουλος αφού σημείωσε ότι ο φασισμός επωάζεται σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας συμπλήρωσε πως εκτός από την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνθηκών που τον γεννούν είναι αναγκαία και η νομική αντιμετώπιση του ναζιστικού-φασιστικού φαινομένου. Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε στην ψήφιση σχετικής ρύθμισης που θα εμποδίσει τις φασιστικές οργανώσεις να ζητούν την ψήφο του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κατέθεσε την αρχική του πρόταση για τον προσδιορισμό του ναζιστικού, ρατσιστικού χαρακτήρα των μορφωμάτων αυτών, με βάση και την νομολογιακή πείρα του αντιρατσιστικού νόμου. Με στόχο την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης αποσύρθηκε η αρχική πρόταση με τα παραπάνω κριτήρια και κατατέθηκε η πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη, σύμφωνα με την οποία προϋπόθεση κατάρτισης συνδυασμών είναι να μην συμμετάσχει όποιος έχει καταδικαστεί έστω και πρωτοδίκως για τα αδικήματα 187 ΠΚ και 187Α ΠΚ, δηλ. για συμμετοχή σε εγκληματική-τρομοκρατική οργάνωση. Όμως η κυβέρνηση επέμεινε στη πρότασή της που δίνει στον Αρειο Πάγο δυνατότητα να εξετάζει τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η ρύθμιση στο μέλλον και ψηφίσαμε «παρών», για να δείξουμε ότι θεωρούμε αναγκαία την νομοθετική ρύθμιση», κατέληξε.

   Η συνέντευξη εδώ