ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                     18-11-2022

Θ. Ξανθόπουλος στο Κανάλι της Βουλής: Mε το ν/σ για τις παρακολουθήσεις η κυβέρνηση προωθεί την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών-Πρόβλημα ότι δεν έχει ελεγχθεί ακόμη η Intellexa

    Τα τρία χρόνια προκειμένου να ενημερωθεί ο πολίτης εάν παρακολουθούνταν είναι παρά πολλά και για μας σημαίνει συγκάλυψη, τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος», του Καναλιού της Βουλής.

    «Είναι μια προθεσμία πολύ μεγάλη, η οποία καθιστά αλυσιτελές και ανώφελο το δικαίωμα αυτό. Θα έπρεπε να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς και να υπάρχει δικαίωμα ενημέρωσης από ΑΔΑΕ μόλις κλείσει ο φάκελος. Το καθεστώς αυτό λειτούργησε μάλιστα κανονικά μέχρι τη στιγμή που ο κ. Κουκάκης διέγνωσε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του και απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ αλλά ήρθε η τροπολογία Πικραμένου να αποκλείσει την δυνατότητα της ΑΔΑΕ και μάλιστα αναδρομικά. Το γεγονός ότι καθιερώνεται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να πληροφορηθεί ο πολίτης εάν παρακολουθείται,  σημαίνει συγκάλυψη», υπογράμμισε ο βουλευτής.

    «Στα ζητήματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιώματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί η καταστρατηγήσει τους οδηγεί σε απολυταρχικό καθεστώς. Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να μάθουμε γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και ποιος έδωσε την εντολή», πρόσθεσε. Και σημείωσε με νόημα: «Τα κακόβουλα λογισμικά είναι πραγματικότητα και υποχρέωση της χώρας είναι να ξέρει ποιός τα έχει και να επιβάλει τις δέουσες ποινές, Το ότι η εταιρεία Ιntellexa που κάνει αυτή δουλειά δεν έχει ελεγχθεί, είναι ένα πρόβλημα. Τον κατάλογο των απαγορευμένων λογισμικών θα τον αποφασίζει αποκλειστικά η ΕΥΠ χωρίς συμμετοχή της ΑΔΑΕ. Είναι μια πρόνοια της κυβέρνησης να στεγανοποιήσει υπερβολικά την ΕΥΠ από τους θεσμικούς φορείς που έχουν κατά Σύνταγμα την δικαιοδοσία ελέγχου, όπως το είχε κάνει μέχρι τώρα με τον κ. Δημητριάδη και είδαμε τα αποτελέσματα».

   Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε επίσης ότι:

–   Ανησυχούμε επίσης γιατί διατηρείται το ΚΕΤΥΑΚ ως ένθετη υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ που δεν αναρτά στη Διαύγεια τις συμβάσεις της και αποτελεί θερμοκήπιο έκνομων δραστηριοτήτων.

–   Για τις παρακολουθήσεις υπάρχουν δημοσιεύματα από διάφορους δημοσιογράφους όχι μόνο από τον κ. Βαξεβάνη.

–    Η Αρχή Διαφάνειας αρκέστηκε σε επιφανειακό τυπικό έλεγχο τιμολογίων και το πόρισμα της ΕΑΔ είναι έωλο.

     «Η χώρα ζει στον αστερισμό των υποκλοπών. Θα περιμέναμε από κυβέρνηση μια πιο ουσιαστική παρέμβαση. Η χώρα έχει ανάγκη από αποτελεσματική ΕΥΠ, όμως η δράση της δεν πρέπει να περιορίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και να δημιουργεί περιοχές ανεξέλεγκτες από τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων. Δεν το κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Η ΑΔΑΕ με ανακοίνωση της στηλίτευση το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να εκφράσει την άποψή της. Η αγνόηση της από την κυβέρνηση είναι ενδεικτική», κατέληξε.

    Δείτε εδώ την εκπομπή

Από 10.02’, 31.37’, 43’.07’’