ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                  22-11-2021

Θ. Ξανθόπουλος στο Κόκκινο: Η κυβέρνηση χρησιμοποίιησε ως «άλλοθι»  την επιτροπή των επιστημόνων-Δικές της πολιτικές επιλογές , οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες

     «Από τη πρώτη στιγμή ζητήσαμε μετ΄ επιτάσεως από τον υπουργό Δικαιοσύνης, το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής παρακολούθησης των Ποινικών Κωδίκων. Ο κ. Τσιάρας δεν κατέθεσε ποτέ το πόρισμα.  Έγινε λοιπόν η διαδικτυακή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Ότι οι επιστήμονες δεν ήταν αυτοί που είχαν προτείνει τις αυστηροποιήσεις των ποινών», είπε μιλώντας στο Κόκκινο, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε με έμφαση:

     «Έπρεπε λοιπόν να πει από την αρχή η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε ήταν δική της πολιτική επιλογή και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Ήταν «άλλοθι» η επιτροπή για να περάσουν πολιτικές κατά βάση επιλογές που βρίσκουν σύμφωνο το συντηρητικό κομμάτι τη ΝΔ. Δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η επιτροπή επιστημόνων. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποδύεται κάτι άλλο από αυτό που είναι. Μια φοβική, συντηρητική παράταξη».

      Ο κ. Ξανθόπουλος, στη συνέντευξη σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων:

–    Η κυβέρνηση νομοθετεί με το μάτι στις δημοσκοπήσεις και το αυτί στο καφενείο. Δεν γίνεται έτσι το Ποινικό δίκαιο.

–     Ημασταν πλήρως αντίθετοι στην επιλογή της κυβέρνησης να τροποποιήσει τους ποινικούς κώδικες με μοναδικό γνώμονα τις αυστηρότερες ποινές. – 

—    Είναι η τρίτη τροποποίηση του ΠΚ από το 2019. Οι κώδικες έχουν μια εσωτερική λογική  και συνάφεια. Δεν μπορείς να παρεμβαίνεις διαρκώς. Χρειάζεται άρτιος και λειτουργικός κώδικα για να λειτουργήσει η ποινική δικαιοσύνη. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα στις ποινές με στόχο τον σωφρονισμό και την επανένταξη των καταδικασμένων.

–     Είναι περίπου βέβαιο ότι οι συνθήκες στις φυλακές, όσον αφορά τον αριθμό των κρατουμένων, θα χειροτερέψουν.

Επισυνάπτονται ηχητικά αρχεία