Πηγή: https://www.paron.gr/2024/04/01/th-xanthopoylos-sto-quot-p-quot-to-metapoliteytiko-symvolaio-kindyneyei/

Το Έγκλημα των Τεμπών εδώ και έναν χρόνο σκιάζει τη δημόσια ζωή της χώρας και αποτελεί πεδίο μαζικής κοινωνικής αντιπολίτευσης αλλά και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση εξ αρχής επέλεξε το πεδίο “του ανθρώπινου λάθους” για να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες των μελών της, εκδοχή που η Κοινωνία αντιμετώπισε με επιφύλαξη. Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας,  κατέληξε στην συνήθη διαδικασία της έκδοσης πολλών πορισμάτων, γεγονός που επέτεινε την κοινωνική δυσαρέσκεια, η δε συζήτηση του Πορίσματος της πλειοψηφίας στη Βουλή, με απουσία του Πρωθυπουργού αλλά και του άμεσα εμπλεκόμενου υπουργού Κ. Καραμανλή, ήταν αποκαλυπτική των κυβερνητικών επιλογών.

Και ενώ όλα έβαιναν σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις την Κυριακή 24 Μαρτίου το ΒΗΜΑ, η ναυαρχίδα της μιντιακής υπεροπλίας της ΝΔ, με πρωτοσέλιδο άρθρο επιβεβαίωσε τα όσα εξ αρχής οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο κατήγγειλαν. Ότι οι συνομιλίες μεταξύ του μοιραίου σταθμάρχη και των μηχανοδηγών των αμαξοστοχιών, που δημοσιεύθηκαν την επόμενη μέρα της σύγκρουσης, ήταν χαλκευμένες, προϊόν “κοπτοραπτικής” και ενίσχυαν την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί ανθρώπινου λάθους!

Η εξέλιξη αυτή έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό ακριβώς γιατί αποδεικνύει την καθεστωτική αντίληψη που διακατέχει τα κυβερνητικά στελέχη, αντίληψη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Κράτος Δικαίου, το οποίο πλέον και με την βούλα του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται σε κρίση. Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε συνεχή επεισόδια καταστρατήγησης των αρχών του Κράτους Δικαίου, επισείοντας ως μόνο επιχείρημα το εκλογικό αποτέλεσμα, το περίφημο 41%.  Ο ολισθηρός δρόμος άνοιξε με το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, συνεχίσθηκε με την επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές, επεκτάθηκε με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών στην κα Ασημακοπούλου και ως επιστέγασμα ήλθε η νόθευση των συνομιλιών των πρωταγωνιστών της τραγικής σύγκρουσης.

Η θεσμική αντίδραση υπήρξε ακαριαία, ενωτική και γι’ αυτό ελπιδοφόρα. Η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχθηκε από όλα τα Κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ μη εξαιρουμένου, με το δικό του διακριτό στίγμα, δημιούργησε νέα πολιτικά δεδομένα. Κατ’ αρχάς η Κυβέρνηση επί 3 ημέρες προσπάθησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Διότι στο καθ’ αυτό έγκλημα των Τεμπών προστέθηκε και το, σύνηθες γι’ αυτήν, έγκλημα της συγκάλυψης. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρουσθεί η ομοβροντία των πυρών της αντιπολίτευσης. Βεβαίως υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι η πρόταση δυσπιστίας ωφελεί την Κυβέρνηση, την οποία θα συσπειρώσει απέναντι στον αντίπαλο και στο τέλος θα βγει αναβαπτισμένη, ωφελημένη και κερδισμένη από την 3μερη κοινοβουλευτική μάχη.  

Κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην πολιτική δεν κρίνονται τα πάντα εκ του αποτελέσματος. Η πρόταση μομφής μοναδικό στόχο δεν έχει την απώλεια της δεδηλωμένης και την πτώση της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σ. Στ. Κασσελάκης ζήτησε την “ήρεμη παραίτηση” του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προσφυγή σε εκλογές και μάλιστα με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Η πρόταση δυσπιστίας στόχο έχει να καταστήσει την κυβέρνηση απολογούμενη για σωρεία αντιθεσμικών παρεμβάσεων, να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις της αντιπολίτευσης, να λειτουργήσει ενωτικά για τον προοδευτικό χώρο και, κυρίως, να δείξει στον λαό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία”.

Το μεταπολιτευτικό συμβόλαιο, που είχαμε κατακτήσει ως χώρα, κινδυνεύει. Η τακτική της συντηρητικής παράταξης, ομολογημένη άλλωστε από τον κο Βορίδη, που συνίσταται στην στρατηγική “να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά” γυρίζει την πατρίδα μας σε εποχές που όλοι μας (και οι συντηρητικοί πολίτες) θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Και η καθεστωτική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας  είναι κάτι που διεγείρει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του Ελληνικού Λαού, ο οποίος είναι ο τελικός κριτής όλων μας και θα δώσει την απάντησή του.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Κοιν/κός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.