ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                       29-7-2022

Θ. Ξανθόπουλος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 για υποκλοπές: Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη-Η χώρα είναι κράτος δικαίου, δεν θα μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι παρακολουθήσεων

    «Είναι βαθύ πολιτικό ζήτημα γιατί άπτεται του πυρήνα του κράτους δικαίου. Είναι αδιανόητο να παρακολουθούνται τηλέφωνα πολιτών και του αρχηγού του τρίτου κόμματος. Δεν είναι συμβατό με την συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΤ3.

    «Υπήρξε προ διμήνου παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη. Μας είπε τότε η κυβέρνηση ότι είναι θέμα ιδιωτών αλλά η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει να διευκρινισθεί, αν οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθεί τηλέφωνα από ένα πανάκριβο λογισμικό. Η ΕΥΠ οφείλει να γνωρίζει γιατί είναι δική της ευθύνη να μην το επιτρέπει. Η κυβέρνηση έχει εξ ορισμού την πολιτική ευθύνη γιατί η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό. Όποια πράξη ή παράλειψη της τον φωτογραφίζει. Χρειάζεται ωστόσο ενδελεχής έρευνα. Είναι τυχαίο ότι πριν από λίγο καιρό έγινε τροπολογία για να μην ενημερώνεται εκ των υστέρων ο πολίτης ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ;  Εμείς δεν την ψηφίσαμε», συμπλήρωσε.

     Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο. Η χώρα είναι κράτος δικαίου. Όταν δημιουργείς ευνοϊκό πλαίσιο για περιστολή δικαιωμάτων, παρακρατικοί μηχανισμοί θα καλύψουν το κενό. Και δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν ότι θέλουν με τα λογισμικά υποκλοπών στη χώρα. Προφανώς κάποιοι επιχειρούν να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα και εμείς έχουμε κάθε λόγο να αντιδράσουμε. Εχει σημασία να λειτουργούν οι θεσμοί και να υπάρχει θεσμικός έλεγχος».