ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                    23-10-2023

Θ. Ξανθόπουλος στο Σκάι: Οι πολίτες μας έδωσαν μήνυμα και εντολή σύνθεσης και σύγκλισης για να πορευτούμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Στην πορεία ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς δεν περισσεύει κανείς

  “Η σύνθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθήκον. ..Ο κόσμος μας έδωσε το φιλί της ζωής για δεύτερη φορά. Σε ένα ΣΥΡΙΖΑ ηττημένο και σε εσωστρέφεια, ήρθαν 150.000 άνθρωποι και ψήφισαν. Αυτό δεν μπορώ να το αφήσω στην άκρη. Θεωρώ οτι η εντολή του κόσμου είναι κάντε ενα βήμα εμπρός συναινετικά για να αποτελέσετε το αντίβαρο στη κυβέρνηση Μητσοτάκη”, τόνισε μιλώντας στο Σκάι και τον Π. Τσίμα, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Ζούμε τους μετασεισμούς των εκλογών του Μαϊου και του Ιουνίου. Η μεγάλη εμφατική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε πολύ σοβαρές εξελίξεις. Παραιτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, εξελέγη ο Στ. Κασσελάκης, που είναι ένα φαινόμενο καινοφανές αφού ποτέ στην μεταπολιτευτική περίοδο δεν εμφανίστηκε κάποιος εκτός πολιτικού συστήματος για να ηγηθεί ενός κομματος. Το ότι ήρθαν 150.000 πολίτες σε δύο διαδοχικές εκλογές και ψήφισαν για εκλογή προέδρου, δίνοντας μιά σαφή πλειοψηφία τον Στ. Κασσελάκη και ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στην Εφη Αχτσιόγλου, σημαίνει κατά τη γνώμη μου πως πρέπει να βρεθεί μια διαδικασία, σύνθεσης, σύγκλισης, συναίνεσης για την επόμενη μέρα, για να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί”, συμπλήρωσε.   

Και πρόσθεσε: “Είμαι από τους βουλευτές που στήριξαν εξ΄ αρχής την Έφη Αχτσιόγλου και τις δύο Κυριακές..Και όμως ο Στ. Κασσελάκης μου έκανε την πρόταση να είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος την οποία δέχτηκα, διότι ακριβώς θέλω και εγώ να συνεισφέρω στο μέτρο που μου αναλογεί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από όσα ξέρω ο πρόεδρος έκανε επίσης σε πολλά προς την πλευρά της μειοψηφίας για να αναθέσει ευθύνες πρώτης γραμμής σε αρκετούς απο τους συντρόφους. Δεν τελεσφόρησε. Αλλά νομίζω ότι στην πορεία προς το Συνέδριο και στην προσπάθεια να ανασυνθέσουμε όλο το χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν περισσεύει κανείς. Και θέλω να πιστεύω ότι στελέχη με τη μακρά εμπειρία, την πολιτική επάρκεια και την κομματική συνείδηση δεκαετιών δεν θα αποστούν των ευθυνών τους και ότι θα μπορέσουμε να ενώσουμε και να δημιουργήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρατήρησε μεταξύ άλλων: “Οντως δεν είχε το γκελ που ελπίζαμε η εκλογή του Στ. Κασσελάκη, αλλά ήταν πολύ λίγος ο χρόνος για να μπορέσει να δώσει ένα στίγμα. Από την άλλη δεν μπορώ να μηδενίσω τις αξιοσημείωτες επιτυχίες στο δήμο της Αθήνας, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Μιλάω για τη σημασία της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων. Η εμφατική στήριξη του κ. Ζαχαριάδη στον κ. Δούκα έδωσε φτερά. Ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνει ότι όταν απευθυνόμαστε σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εκείνη ανταποκρίνεται”.

Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως κάθε κόμμα έχει τη διαδρομή του και τις αρχές του και πως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να υπάρχει όσμωση, επικοινωνία και συζήτηση για το μέλλον της χώρας. “Δεν θεωρώ ότι η πρόταση του Χρ. Σπίρτζη για τις Ευρωεκλογές αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αλλά το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, κοινές πρωτοβουλίες, συναινέσεις και συνεννοήσεις για το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού συστήματος είναι εξόχως αναγκαίο. Ακόμη υπάρχουν οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος. Θεωρώ όμως ότι οι πολίτες με την παρουσία τους στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικων εκλογών, έδωσαν ένα μήνυμα στις ηγεσίες και των 2 κομμάτων. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε ένα κλιμα εμπιστοσύνης και συζήτησης”, κατέληξε.

https://www.google.com/search?q=%CE%9E%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83+%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%B9&oq=%CE%9E%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83+%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%B9&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABiiBDIHCAIQABiiBNIBCDM5MjNqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:3c3fe37e,vid:g4z3mv6LLec,st:0