ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                           18-9-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Συνυπογραφή Ερώτησης 41 βουλευτών-Διαρκής υποβάθμιση του ΕΣΥ και ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κάλυψη των κενών θέσεων και αύξηση του στόλου του ΕΚΑΒ. Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου και συνυπογράφεται απο 41 βουλευτές, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στην Υγεία απ’ όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην χώρα μας το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών είναι στο 35%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%, ενώ η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα είναι δύο φορές μικρότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛΣΤΑΤ, την προηγούμενη χρονιά, το 67% των πολιτών πάνω από 16 χρονών που θέλησε να κάνει μια ιατρική εξέταση ή να λάβει μια θεραπεία δεν το έκανε γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Μάλιστα το 77% των πολιτών δεν έχουν οδοντιατρική φροντίδα διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα”.  Στην ερώτηση σημειώνεται επίσης ότι:

–  Πρόσφατα στο εξειδικευμένο ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά αναβλήθηκαν χημειοθεραπείες εξαιτίας «οικονομικής στενότητας», που δεν επέτρεψε την προμήθεια του αναγκαίου ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι εργαζομένων. Οι λίστες χειρουργείων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν καταστεί σχεδόν ανενεργές με τις αναμονές να φθάνουν μέχρι και δύο χρόνια για χειρουργεία ενηλίκων, αλλά και παιδιών, καθώς το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού (κυρίως αναισθησιολόγων).                  

–  Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων η πολύωρη αναμονή έχει γίνει «κανονικότητα», ενώ δεν ήταν λίγα τα επείγοντα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα στα οποία το ΕΚΑΒ, που τελεί υπό επιχειρησιακή κατάρρευση, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στη νησιωτική, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, καθώς σήμερα λείπουν περισσότεροι από 800 διασώστες ενώ την ίδια ώρα είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στον φορέα αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικά 708 ασθενοφόρα, ενώ για την πλήρη κάλυψη της χώρας απαιτούνται περισσότερα από 1600 ασθενοφόρα.

–  Την ίδια ώρα κλινικές σε περιφερειακά νοσοκομεία υπολειτουργούν ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο τους χειμερινούς μήνες για τη νησιωτική χώρα. Η αποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το Μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 παρέδωσε 79.122 άτομα και 4 χρόνια μετά, με την χώρα να έχει βιώσει την πανδημία, το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της υγείας είναι 72.986 άτομα

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός Υγείας αν θα αυξήσει την κρατική χρημστοδότηση του ΕΣΥ και ποιός είναι ο σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών σε δομές υγείας-ΕΚΑΒ και την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων.