ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                     18-3-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Τα καρτέλ στην ενέργεια θησαυρίζουν και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη-Να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

   «Η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μνημονίων. Οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί. Μέσα σε αυτές τις τρομακτικές συνθήκες, θεωρεί η κυβέρνηση επαρκές μέτρο την επιδότηση της βενζίνης με 13 ευρώ το μήνα; Πιστεύω ότι τα μέτρα που εξήγγειλε, λειτουργούν ως άλλοθι παρά σαν ουσιαστικά μέτρα για τους πολίτες», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

      Ταυτόχρονα, ζήτησε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί «υπάρχει καρτέλ στην ενέργεια, οι εταιρίες θησαυρίζουν και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη», όπως είπε. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η άποψη του παρισταμένου  διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ κ. Ν. Ρωμανού, ο οποίος είπε ότι δεν βλέπει αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας και η αντίδραση του στη πρόταση της ΡΑΕ να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

    Ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει, σημειώνοντας: «Πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Ο πληθωρισμός κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα. Άρα πρέπει να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και να αυξήσουμε τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ».  Ανέφερε επίσης, ότι «στη  Δράμα, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο επιβαρυμένες, έχει κατατεθεί η πρόταση να μειωθεί  ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε τις λίγες ημέρες του χειμώνα που απομένουν, να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζεσταθούν. Όμως η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε αυτό», υπογράμμισε.

   «Ο ΣΥΡιΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, άφησε ένα επαρκές μαξιλάρι και ρύθμισε το χρέος για τα επόμενα χρόνια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δημοσιονομικό κορσέ. Η βασική μας διαφωνία με τη ΝΔ είναι πολιτική. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αγορά θα ρυθμίσει τα πάντα. Και απέχει από κάθε μέτρο. Αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις-πασαλείμματα, που δεν αντιμετωπίζουν όμως το πρόβλημα», κατέληξε.

Δείτε εδώ

 Από  1.21’ 14’’, 1.39’ 10’’