ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                 4-7-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες πολυετείς καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των Δικηγόρων που συμμετέχουν στο θεσμό της Νομικής Βοήθειας-Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων

 Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες καθυστερήσεις στην πληρωμή των Δικηγόρων που συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας για τους πλέον αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.

     Στην ερώτηση που συνυπογράφουν συνολικά 47 βουλευτές, επισημαίνεται ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων που  συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια για τις υπηρεσίας που προσέφεραν. Όπως καταγγέλλεται, η αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΧΔΙΚ, του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι  υπεύθυνη για την διεκπεραίωση και ενταλματοποίηση των πληρωμών τους, παραμένει πλήρως υποστελεχωμένη και αδυνατεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων Νομικής Βοήθειας. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων καθίστανται απαιτητές και επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

     Επιπροσθέτως, παραμένει «παγωμένη» και παντελώς ανεφάρμοστη ως τώρα, η διάταξη του άρθρου 89 του Ν.4842/2021, σύμφωνα με την οποία, τμήμα της αποζημίωσης καταβάλλεται στον δικαιούχο δικηγόρο προ της οριστικής εκκαθάρισης ενώ άγνωστο είναι τι έχει απογίνει με τη συμφωνία συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 9/12/2020, μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EΟΔΔ) στην οποία προβλέπεται ρητά μεταξύ άλλων ότι περιλαμβάνεται και το έργο της υποβοήθησης για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων στο πλαίσιο χορήγησης νομικής βοήθειας.  Μάλιστα για το παραπάνω σκοπό, ο ΕΟΔΔ δεσμευόταν για «την απασχόληση και διάθεση επαρκούς αριθμού επιστημονικού προσωπικού, οριζομένου σε οκτώ (8) άτομα, με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, έναντι ετήσιας αμοιβής 195.000 ευρώ από    το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.!

    Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους δικηγόρους και υπονομεύουν σημαντικούς θεσμούς του κράτους δικαίου, ερωτάται ο υπουργός Δικαιοσύνης, πόσες υποθέσεις οφειλών εκκρεμούν, πόσες έχουν διεκπεραιωθεί, πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται στο ΤΑΔΧΙΚ με το θέμα αυτό, ποιο το έργο των 8 ατόμων του ΕΟΔΔ καθώς και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα, να πληρωθούν άμεσα οι δικηγόροι και να διευκολυνθούν με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Επισυνάπτεται η ερώτηση