ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                 4-11-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Το ν/σ της κυβέρνησης για αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα  βλέπει προς το παρελθόν-Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εγκληματικότητας-Αντίθετη η επιστημονική κοινότητα-Απαιτούμε να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο των αλλαγών που φέρνει με το νομοσχέδιο της στον Ποινικό Κώδικα, άσκησε, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

     «Το νομοσχέδιο που φέρατε βλέπει ουσιαστικά προς το παρελθόν. Είναι σχέδιο ορφανό πατρός. Βρίσκει αντίθετη σύμπασα την επιστημονική κοινότητα. Δεν ξέρουμε τι αποφάνθηκε η Επιτροπή. Μας αγνοείτε και δεν καταθέσατε το πόρισμα της διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης των ποινικών κωδίκων παρά τα δύο αλλεπάλληλα αιτήματά μας. Απαιτώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρει το πόρισμα της Επιτροπής. Είστε υποχρεωμένοι να τα φέρετε», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε με νόημα:

     «Που είναι αυτή η φιλελεύθερη ψυχή της ΝΔ που ομνύει στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα; Το νομοσχέδιο σας σαλπίζει όπισθεν ολοταχώς. Λέτε τα ίδια πράγματα με την Ελληνική Λύση και αυτό πρέπει να σας προβληματίσει».

     Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε επίσης χαρακτηριστικά:

– Το ν/σ της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος μετά το Πέραμα, ζητά  από τον υπουργό Δικαιοσύνης να τροποποιήσει συγκεκριμένες διατάξεις Δεν γίνεται όμως έτσι. Δεν είναι όλα ζητήματα αυστηρότητας. Είναι συνολική η αντεγκληματική πολιτική και περιλαμβάνει και την έκτιση της ποινής.

–    Είναι η τρίτη αναθεώρηση που κάνετε στον Ποινικό Κώδικα. Ομως οι κώδικες δεν είναι περιοδικές εκδόσεις Αν κάτι τους διακρίνει, είναι το ενιαίο της δομής, και της λογικής που διαπερνά όλες τις διατάξεις τους.  

–   Ο Ποινικός Κώδικας του 2019, δεν είναι κώδικας ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κώδικας της επιστημονικής κοινότητας τον οποίο επεξεργάστηκαν επί 10 χρόνια εγνωσμένου κύρους επιστημονικές προσωπικότητες.

.