Δήλωση Θεόφιλου Ξανθόπουλου, βουλευτή Δράμας, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

                                                                                                                      15-10-2020

«Θα ζητήσει και πότε, η κυβέρνηση, αποζημίωση από την Novartis;-Αναγκαία η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος»

Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο τιμήθηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, στο πλαίσιο του ετήσιου βραβείου για  «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που καθιέρωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΣΥΡΙΖΑ. Στέλιου Κούλογλου. Σε δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν μέσω βίντεο, οι μάρτυρες έκαναν λόγο για τις περιπέτειες εκφοβισμού των ίδιων και των οικογενειών τους, επειδή επιχείρησαν να αποκαλύψουν όσα γνώριζαν για την υπόθεση.

.

Παράλληλα, σε πρόσφατη έκθεσή της για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ατέλειες στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους.

Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μετά από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στο FBI, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καταβάλλοντας ως αποζημίωση ποσό άνω των 300 εκ. ευρώ, μόνο για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα!

Μάλιστα στο πρακτικό του συμβιβασμού, γίνεται σαφής αναφορά στον επηρεασμό και Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, κάτι που, ανεπιτυχώς, προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι πλην των ΗΠΑ και άλλες ευρωπαiκές χώρες έχουν επιτύχει την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Novartis. Είναι πλέον καιρός να ενημερώσει η ελληνική κυβέρνηση εάν πράγματι προτίθεται τελικά να κινήσει και πότε, ανάλογες διαδικασίες, διεκδίκησης αποζημίωσης από την Novartis Ελλάς.

Θα περιμένουμε επίσης και από τον υπουργό Δικαιοσύνης μια απάντηση, για το αν θα φέρει προς ψήφιση την τελευταία Οδηγία της ΕΕ, που στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς των «λευκών κολάρων», επιβάλει ενιαίους κανόνες αυξημένης προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ.