Η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος καταδεικνύει τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις, που συγκρούονται για τη μορφή που θα έχει το Σύνταγμα, τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ως παράδειγμα έφερε τη συζήτηση για το άρθρο που αφορά στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, λέγοντας πως το κόμμα του υποστηρίζει πως πρέπει «να υπάρχει διατύπωση, που να λέει ότι η ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη κι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όμως, η ΝΔ δεν θέλει να αγγίξει το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο έχει απολιθώματα του παρελθόντος, ακόμη κι από το 1911! Είναι τέτοια η σχέση της συντηρητικής παράταξης με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ώστε δεν θέλει να πειράξει ούτε το στοιχειώδες και το αυτονόητο».

Στο μεταξύ, σήμερα, μεταξύ άλλων, συζητείται και το άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών», για το οποίο, όπως επισήμανε ο βουλευτής «υπάρχει ομοθυμία του πολιτικού συστήματος να καταργηθεί η αναφορά του Συντάγματος,  που έλεγε ότι, αν σε δύο συνόδους δεν ασκηθεί ποινική δίωξη και δεν εκκινήσει δίωξη κατά υπουργών, το αδίκημα παραγράφεται. Αυτό καταργείται για να αντιμετωπίζονται από τον νόμο οι πολιτικοί όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται το εξής: Όσα αδικήματα τελέστηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων, να μην πάνε κι αυτά στη σύντομη παραγραφή, αλλά να δικάζονται κατά τον κοινό νομοθέτη. Υπάρχει, όμως, πολύ σθεναρή αντίδραση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προφανώς για πολιτικούς λόγους, διότι αν περάσει αυτή η ερμηνευτική δήλωση, σημαίνει ότι αυτοί που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, όπως για την υπόθεση Novartis, δεν θα μπορούν να επικαλεστούν την παραγραφή κι επομένως θα καθίσουν στο σκαμνί».

Τέλος, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο που η Κυβέρνηση θέλει να περάσει, μέσω του Συντάγματος, διατάξεις που ευνοούν κάποιους παράγοντες (τραπεζικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες), «αφήνει ανοιχτές τις πόρτες και μετά εισβάλει θυελλωδώς η αμφισβήτηση κι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Η αντίληψη που επικρατεί είναι να κλείσουν τις εκκρεμότητες και, στη συνέχεια, να κάνουν τις δουλειές με τον τρόπο που ξέρουν, δηλαδή να επανασυστήσουν ένα συντηρητικό, αυταρχικό Κράτος και να μοιράσουν τις δουλειές στους δικούς τους ανθρώπους».

Ακούστε την συνέντευξη του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):