ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                              4-12-2019

Το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να καλύψει τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά στο Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του

Ερώτηση προς την  Υπουργό Παιδείας για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών του Δημόσιου ΙΕΚ Δράμας(ΔΙΕΚ) η οποία απειλεί την ίδια την λειτουργία του, κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θέοφιλος Ξανθόπουλος.

Το ΔΙΕΚ Δράμας, επισημαίνεται στην ερώτηση, έχει έγκαιρα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με έγγραφα της Διευθύντριας του στις 8 Ιουλίου 2019 και στις 3 Σεπτεμβρίου 2019,  ότι παρατηρούνται σοβαρά εκπαιδευτικά κενά στη στελέχωσή του καθώς δεν υπήρχε κανένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός. Με τα έγγραφα αυτά η Διευθύντρια είχε ζητήσει από τότε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων και είχε προειδοποιήσει ότι  σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του ΔΙΕΚ.

Μάλιστα η Διευθύντρια είχε ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, σχετικά με τις αιτήσεις απόσπασης στο ΔΙΕΚ Δράμας, που είχαν υποβάλει δύο εκπαιδευτικοί,  ενώ υπάρχει και προηγούμενο αίτημα απόσπασης ενός ακόμη εκπαιδευτικού, χωρίς όμως έως τώρα να έχει λάβει κάποια επίσημη απάντηση.

Επι πλέον υπάρχει παντελής έλλειψη διοικητικού προσωπικού, η οποία επιτείνει τις δυσκολίες λειτουργίας του καθ’ όλα επιτυχημένου αυτού θεσμού.

Οπως σημειώνεται, η αδιαφορία και η υπερβολική καθυστέρηση του υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στο αίτημα για κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών για την κατάρτιση των σπουδαστών, πλήττει καίρια την ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Δράμας και οδηγεί εξ αντικειμένου στην υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της επαγγελματικής κατάρτισης, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΙΕΚ Δράμας παρέχει υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση σε νέους άνω των 18 ετών  και μόνο το περσινό εκπαιδευτικό έτος, είχαν φοιτήσει εκεί 273 σπουδαστές, οι οποίοι καταρτίσθηκαν από 66 εκπαιδευτές σε 10 διαφορετικέ ειδικότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται η κ. Υπουργός Παιδείας, τι θα πράξει για να καλυφθούν τα κενά στο ΔΙΕΚ Δράμας και εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει την επαγγελματική κατάρτιση ων νέων μέσα από δημόσιες δομές.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας-Καθυστέρηση του Υπουργείου στην κάλυψη των κενών

Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας(ΔΙΕΚ) παρέχει υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση σε νέους ηλικίας 18 ετών και άνω, βοηθώντας τους να αναπτύξουν δεξιότητες σε μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αμπελουργίας και οινολογίας, εφαρμογές πληροφορικής, γραφιστική εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων και πολλές άλλες,  με σκοπό την επιτυχή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το έτος 2018-2019, σύμφωνα με όσα το ίδιο το ΙΕΚ ανακοίνωσε, μέσω άριστα καταρτισμένων εκπαιδευτών και μελών του διοικητικού προσωπικού, παρασχέθηκε κατάρτιση σε 273 καταρτιζόμενους με 66 εκπαιδευτές σε 10 διαφορετικές ειδικότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ι.Ε.Κ. διαθέτει εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής ενώ  οι καταρτιζόμενοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 960 ωρών σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ

Όμως αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να καλύψει έγκαιρα τα εκπαιδευτικά κενά που παρουσιάστηκαν και να το στελεχώσει επαρκώς.

Το Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας έχει έγκαιρα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με έγγραφα της Διευθύντριας του στις 8 Ιουλίου 2019 και στις 3 Σεπτεμβρίου 2019,  ότι παρατηρούνται σοβαρά εκπαιδευτικά κενά στη στελέχωσή του καθώς δεν υπήρχε κανένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός. Με τα έγγραφα αυτά η Διευθύντρια είχε ζητήσει από τότε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων και είχε προειδοποιήσει ότι  σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του ΔΙΕΚ.

Μάλιστα η Διευθύντρια είχε ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, σχετικά με τις αιτήσεις απόσπασης στο ΔΙΕΚ Δράμας, που είχαν υποβάλει δύο εκπαιδευτικοί, χωρίς όμως έως τώρα να έχει λάβει κάποια επίσημη απάντηση.

Επι πλέον υπάρχει παντελής έλλειψη διοικητικού προσωπικού, η οποία επιτείνει τις δυσκολίες λειτουργίας του καθ’ όλα επιτυχημένου αυτού θεσμού

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Επειδή η επαγγελματική κατάρτιση είναι σημαντικός πυλώνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας συμβάλλοντας στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας,

Επειδή το Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας, έχει συμβάλει καθοριστικά με την επιτυχημένη πορεία του, στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων της περιοχής,

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί από τον Ιούλιο για τα προβλήματα στη στελέχωσή του και την λειτουργία του,

Επειδή η καθυστέρηση του να ανταποκριθεί στο αίτημα για κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών για την κατάρτιση των σπουδαστών, πλήττει καίρια την ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Δράμας,

Επειδή η όλη αδιάφορη στάση του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί εξ αντικειμένου στην υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της επαγγελματικής κατάρτισης, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΔΙΕΚ Δράμας και να καλύψει άμεσα τις ανάγκες του σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του;
  • Είναι στις προθέσεις της να ενισχύσει την επαγγελματική κατάρτιση των νέων και μάλιστα μέσα από δημόσιες δομές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ξανθόπουλος Θεόφιλος