ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                               12-9-2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυβερνητική αναλγησία η διακοπή των νοσήλιων-τροφείων σε ΑμεΑ που φιλοξενούνται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)

     Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξαθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και τον ΥπουργόΕργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ να σταματήσει να καταθέτει τα ατομικά νοσήλια-τροφεία στα άτομα με νοητική υστέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες που φιλοξενούνται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

      Ειδικότερα, στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ ΠειραιάΓιάννη Ραγκούση και συνυπογράφεταιαπό47 Βουλευτές, επισημαίνεται το δικαίωμα των ατόμων αυτών για μια αξιοπρεπή διαβίωση στις μονάδες ΣΥΔ, προκειμένου να εκπαιδευτούν στην όσο τo δυνατόν αυτόνομη διαβίωση κι ένταξη στον κοινωνικό ιστό. Κι ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2022 αποδίδονταν με καθυστερήσεις τα δικαιούμενα ποσά στις οικογένειες, ως ατομικά νοσήλια-τροφεία, έξαφνα πληροφορούνται ότι πλέον δεν θα τους καταβάλλονται αυτά. Καθίστανται, επομένως, τα άτομα  με νοητική υστέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους όμηροι στα χέρια του ΕΟΠΥΥ έχοντας δύο επιλογές: ή να διακόψουν τη φιλοξενία στη δομή ΣΥΔ ή να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα ποσό που υπερβαίνει τα 1.500€ το μήνα.

Ερωτώνται, λοιπόν, οι κ.κ. Υπουργοί, αν αληθεύουν τα παραπάνω κι αν ναι, τι προτίθενται να πράξουν σχετικά με την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την ουσιαστική στήριξη των ΑμεΑ.

Επισυνάπτεται η ερώτηση