ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                7-9-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Πεδίο πελατειακών παιγνιδιών σε βάρος των υπαλλήλων οι διατάξεις για την κινητικότητα- Ατελείς ρυθμίσεις για το lobbying.

«Συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί το τοπίο του lobbying που είναι αρρύθμιστο αλλά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σας δεν μας βρίσκει σύμφωνους», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

     «Υπάρχει ένα κενό, γιατί είναι τομέας που δημιουργεί μια δυναμική  σε επιμέρους ομάδες που θέλουν να επηρεάσουν όσους έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες. Ηταν ένα λαμπρό πεδίο συνεννόησης για να διασφαλιστεί ο δημόσιος βίος και η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ώστε να μην έχουμε δραστηριότητες που νοθεύουν, ακυρώνουν, διαστρέφουν το νόημα της λαϊκής εντολής και της ιδιότητας που έχει ο λειτουργός να αποφασίζει για πράγματα της αρμοδιότητας.  Δεν το κάνατε. Αντ’ αυτού φέρατε ένα ν/σ με μόλις 9 άρθρα για το θέμα του επηρεασμού από τα οποία τα 5 θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις. Προφανώς είμαστε αντίθετοι και με την διαδικασία, γιατί πολλές πράξεις εξαρτώνται από την υπουργική κρίση, γεγονός που καθιστά επιφυλακτικούς και καχύποπτους», συμπλήρωσε.

      Οσον αφορά τις διατάξεις για την κινητικότητα και τις αποσπάσεις των υπαλλήλων, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε χαρακτηριστικά:

–  Κάνετε επιλεκτική ενσωμάτωση καθώς στο νομοσχέδιο καταγράφονται εξαντλητικά οι περιπτώσεις όπου καταργείται η παρέκκλιση από το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις  παρεκκλίσεων που δεν μνημονεύονται και άρα εξακολουθούν να υφίστανται ως εξαιρέσεις, όπως αποσπάσεις στην Ειδική Υπηρεσία επιθεωρητών δόμησης και ενέργειας, μετατάξεις στην ΑΔΑΕ, απόσπαση-μετάταξη στην υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου, αποσπάσεις στην Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία, κ.α

–    Επιπλέον τίθενται ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για εμφανώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως οι ΟΤΑ α’ βαθμού που θα αποδυναμωθούν περαιτέρω, με την κινητικότητα.

–   Η ολοκλήρωση μετάταξης ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του φορέα υποδοχής, χωρίς να συνεκτιμάται κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Όμως με δεδομένο ότι την τελευταία διετία, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μπαράζ αποσπάσεων εκτός διαδικασιών του συστήματος, εύλογα υπάρχει η εντύπωση ότι δημιουργείτε πεδίο για πελατειακά παιγνίδια σε βάρος των υπαλλήλων. 

–   Λέμε ναι στις μετατάξεις, αλλά να θεσπισθούν στοιχειώδη κριτήρια που θα διασφαλίζουν την ορθολογικότητα και αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Κάτι που δεν γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο.

     Δείτε την ομιλία