ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         28-3-2021

Ερώτηση 52 βουλευτών για την συνεχιζόμενη εικόνα διάλυσης στα ΕΛΤΑ έπειτα από το ψηφιακό φιάσκο με τη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε πρωτοφανές πλήγμα στις υπηρεσίες τους-Τι έχει γίνει εδώ και δυόμισι χρόνια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους;

    Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 52 συναδέλφων του, σχετικά με την συνεχιζόμενη επί 4 ημέρες, εικόνα διάλυσης στα ΕΛΤΑ έπειτα από το ψηφιακό φιάσκο με τη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε πρωτοφανές πλήγμα στις υπηρεσίες τους καθώς και με τι έχει γίνει εδώ και δυόμισι χρόνια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

     Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη της ΚΟ Μάριου Κάτση, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν: 

–          Στις 21/3/2022, τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι υπέστησαν κυβερνοεπίθεση μέσω κακόβουλου λογισμικού, η οποία προκάλεσε πρωτοφανών διαστάσεων πλήγμα στα πληροφοριακά συστήματα και το data center του Οργανισμού.

–          Η επίθεση προκάλεσε σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία των ΕΛΤΑ με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί σχεδόν καμία υπηρεσία που εξαρτάται από το πληροφοριακό τους σύστημα,

–          Στις 24/3/2022, τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν κάποιες υπηρεσίες. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι από την προσεχή Δευτέρα 28/3/2022, θα καταβληθούν οι πληρωμές συντάξεων, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα καταστεί εφικτό για όλους τους δικαιούχους, –          Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν έχει υπάρξει για διαρροή προσωπικών δεδομένων υπαλλήλων και πελατών, έγκλημα πολύ διαδεδομένο παγκοσμίως που αποφέρει τεράστια παράνομα κέρδη.

–          Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα ΕΛΤΑ να υφίστανται καθημερινά τεράστια οικονομική ζημιά, σε μια περίοδο που έχουν μεγάλη ανάγκη τη ρευστότητα. Απίστευτη είναι και η ταλαιπωρία των πολιτών από την παύση των υπηρεσιών, αλλά και πολύ μεγάλη η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι επαγγελματίες

–          Παρά τις εξαγγελίες για «επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, αυτή δεν περιλάμβανε την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων πληροφοριακών συστημάτων τους, παρά τις, εδώ και δύο χρόνια, δηλώσεις εντυπωσιασμού του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη ότι «στα συστήματα των ΕΛΤΑ έχουμε ακόμα Windows XP» και τις εξαγγελίες του για ψηφιακό μετασχηματισμό. Περιλάμβανε μόνο τον κυβερνητικό έλεγχό τους, τη μετατροπή τους σε κομματικό λάφυρο με χρυσοπληρωμένα golden boys και ρουσφετολογικές προσλήψεις, τη δραστική συρρίκνωση τους σε προσωπικό και καταστήματα με αποτέλεσμα απίστευτες καθυστερήσεις ταλαιπωρία και αγανάκτηση πολιτών και επιχειρηματιών, την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την εξαίρεσή τους από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε έργα αμφιβόλου σκοπιμότητας και με απευθείας αναθέσεις.

     Κατόπιν τούτων, ερωτάται, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργό, αν θα αποδοθούν ευθύνες για τη μη θωράκιση των ΕΛΤΑ σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ποιό είναι το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν τα ΕΛΤΑ από διαφυγόντα έσοδα, αν ισχύει ότι οι δράστες ζητούν λύτρα και, αν ναι, τι πρόκειται να πράξουν τα ΕΛΤΑ, πότε θα αποκατασταθούν πλήρως το πληροφοριακό σύστημα και οι υπηρεσίες, αν εχει υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων υπαλλήλων, και τι προτίθεται να πράξει εφεξής για τη θωράκιση των ΕΛΤΑ απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.