Εν όψει των επερχόμενων εκλογών η Κυβέρνηση και οι «συν αυτή» επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το Δημοψήφισμα του 2015. Και το κάνουν αυτό για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ,  να ανασυστήσουν το μέτωπο «μένουμε Ευρώπη» και να καταδείξουν, δήθεν, την αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, του Α. Τσίπρα.

Κατ’ αρχάς από θέση αρχής η έκφραση γνώμης του Λαού σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα είναι εξ ορισμού θετικό γεγονός. Η επαναφορά του θέματος από πλευράς συντηρητικών πολιτικών & κοινωνικών δυνάμεων ουσιαστικά εδράζεται στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα έδωσε την ευκαιρία στους Πολίτες να συσπειρωθούν και να υψώσουν το ανάστημά τους σε όσα καταβαράθρωσαν την Χώρα την περίοδο των Μνημονίων. Και αυτή την λαϊκή αντίδραση, την ομόθυμη συσπείρωση και τη μαζική αισιοδοξία, που ο τόπος δεν είχε ξαναδεί από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης, δείχνει να φοβάται το παλιό πολιτικό σύστημα.

Και όλο αυτό μέσα σε ένα κλίμα απόλυτα εχθρικό προς το ΌΧΙ. Με κλειστές Τράπεζες, με το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ απέναντι, με ανοίκειες & εξωθεσμικές παρεμβάσεις από Ευρωπαϊκής και Ελληνικής πλευράς.  Αυτό ακριβώς το μήνυμα η Κυβέρνηση ουσιαστικά προσπαθεί να εξορκίσει.

Το περιεχόμενο του Δημοψηφίσματος, αντίθετα με ό,τι ανακυκλώνουν έκτοτε οι εταίροι του παλιού πολιτικού συστήματος είχε ως ερώτημα την αποδοχή ή όχι των προτάσεων Γιούγκερ και σε καμμία περίπτωση το «μέσα» ή «έξω» απ’ την Ευρώπη. Και έχοντας την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μαζί του ο Α. Τσίπρας διαπραγματεύθηκε εκ νέου, προχώρησε σε έναν επαχθή συμβιβασμό, υπέγραψε ένα τρίτο ελαφρύτερο μνημόνιο και έθεσε την επιλογή του αυτή στην κρίση του Ελληνικού Λαού. Ο Σεπτέμβρης του 2015 είναι η έγκριση των Πολιτών στον συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και η έξοδος από τα μνημόνια είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την έγκριση. Αυτή είναι η αφτιασίδωτη πραγματικότητα. Και αυτήν κανείς δε μπορεί να την παραχαράξει.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

  Βουλευτής Δράμας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.-  Τομεάρχης Δικ/νης