ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         5-6-2022

 Τα σοβαρά κενά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η «ευέλικτη προσέλευση» ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και υπονομεύουν τον έλεγχο των παραβιάσεων-Ερώτηση 52 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν σχετικά με τα σοβαρά κενά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την πρόβλεψη της «ευέλικτης προσέλευσης», που ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και υπονομεύουν τον έλεγχο των παραβιάσεων. 

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου συνυπογράφουν συνολικά 52 βουλευτές, αναφέρεται ότι η χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2022, σε πρώτη φάση σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με στόχο την  καταγραφή της άφιξης και της αποχώρησης των εργαζόμενων από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο, την παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων και ως εκ τούτου την καταπολέμηση της “μαύρης εργασίας” και των απλήρωτων υπερωριών.

Προϋπόθεση όμως για την αποτελεσματική εφαρμογή της είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, που – σε καμία περίπτωση – δεν διασφαλίζεται από μια κυβέρνηση που απαξίωσε το ΣΕΠΕ, απορρύθμισε και ενθαρρύνει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την θέσπιση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας των υπερωριών και της υπερεργασίας κατάφερε να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερωριών, που μέχρι τότε ούτε δηλώνονταν, ούτε πληρώνονταν, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ζήτημα ανακύπτει με την “ευέλικτη προσέλευση” αφού δεν αποσαφηνίζεται ούτε ο όρος, ούτε οι προϋποθέσεις εφαρμογής. Επιπλέον, δεν αποσαφηνίζεται το νομοθετικό πλαίσιο ούτε με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα συμφωνείται η ευέλικτη προσέλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Με δεδομένο ότι ο εργαζόμενος είναι το αδύναμο μέρος που χρήζει προστασίας, ερωτάται ο υπουργός, ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο της “ευελιξίας” αυτής, πως διασφαλίζεται η συμφωνία ή η διαφωνία του εργαζόμενου να εφαρμόσει  ευέλικτο ωράριο καθώς το ότι δεν θα χρησιμοποιείται η ευέλικτη προσέλευση από τους εργοδότες ως επιπλέον ώρες αδήλωτης εργασίας και γενικά πως προστατεύονται οι εργαζόμενοι ώστε να μην υποκύψουν στις πιέσεις να δηλώνουν άλλο ωράριο από αυτό που πραγματικά εργάζονται.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση