Δήλωση Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοευτική Συμμαχία

                                                                                  3-12-2021

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ.Ν. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αντιθεσμικό κρεσέντο.

Τροποποιεί το νόμο για τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, χωρίς τους δικαστικούς λειτουργούς.

Δεν ακούει τις παρατηρήσεις των ενώσεών τους, με προφανή σκοπό να τους επιβάλει τις κυβερνητικές επιλογές, αδιαφορώντας για τη διάκριση των εξουσιών και για τις δημοκρατικές κατακτήσεις σε σχέση με τη δικαιοσύνη.

Ιδίως, ενώ οι ενώσεις δικαστών ζητούν κατάρτιση, η κυβέρνηση τους δίνει πειθάρχηση. Μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης επιδιώκει την εξάρτηση της υπηρεσιακής τους εξέλιξης από την αξιολόγηση των επιδόσεών τους σε εξετάσεις άσχετες με την ίδια την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων.

Ήδη, η χώρα διασύρεται διεθνώς, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και επισημαίνει σε επιστολή της ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται έξω από το κεκτημένο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει έστω και τώρα να ακούσει τις Ενώσεις Δικαστών και την Αντιπολίτευση, να σταματήσει τους πειραματισμούς και τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης και να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις μέσω των οποίων επιδιώκει να συστήσει ένα μοντέλο διαχρονικής καταστολής του ελεύθερου φρονήματος και της ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικαστών.