Δήλωση βουλευτή Δράμας, Θ.Ξανθόπουλου, στα Χρονικά της Δράμας, για το κύμα ακρίβειας, την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

                                                                                           17-3-2022

«Η χώρα βιώνει τη μια κρίση πάνω στην άλλη. Εκεί που υπήρ­χε η υγειονομική κρίση προστέ­θηκε και η κρίση της ακρίβειας. Βεβαίως και οι δυο έχουν διεθνή διάσταση, αλλά έχουν επιταχυντή τις πολιτικές της κυβέρνησης Μη­τσοτάκη. Ειδικά για την ακρίβεια η κυβέρνηση πιστή στις νεοφι­λελεύθερες δοξασίες της παρα­κολουθεί ουσιαστικά αμέτοχη και “αφήνει την αγορά να το ρυθμί­σει”, όπως είναι το αγαπημένο της σλόγκαν. Ο πληθωρισμός τρέχει με 6,5%, τα καύσιμα έχουν πάρει εκρηκτικές αυξήσεις, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Το εισόδημα των πολιτών τελειώνει την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Απαιτούνται λοιπόν γενναίες παρεμβάσεις και όχι διαχειριστικού τύπου μέτρα σαν αυτά που προτείνει η κυ­βέρνηση, όπως π.χ. το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους κοινωνικά αποκλεισμέ­νους.

Απέναντι σε όλη αυτή την πολύ δύσκολη έως εφιαλτική κατάσταση που βιώνει η πλειο­ψηφία των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καταρχάς να μειωθεί ο ενιαίος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Επίσης να τεθεί πλαφόν στο όριο των κερδών του ηλεκτρι­κού ρεύματος. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα να παγώσει ένα πο­σοστό στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και το υπόλοιπο να αφεθεί στο λεγόμενο χρηματιστή­ριο ενέργειας. Παράλληλα πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη που σω­ρεύτηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Αλλά για να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, στα 800 ευρώ. Ακόμη πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί ορ­γανισμοί του κράτους για να μπο­ρέσει να σπάσει το καρτέλ στα καύσιμα, την ενέργεια ή όπου αλ­λού δραστηριοποιείται. Τέλος να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής. Αυτή είναι μια δέσμη μέτρων που μπορεί να δώσει ανακούφιση στα νοικοκυριά».