ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                      8-9-2020

Ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις μονοπωλιακές προδιαγραφές στα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης που ευνοούν αποκλειστικά τα λίγα, μεγάλα Κέντρα Δια βίου Μάθησης

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε μαζί με άλλους 24 συναδέλφους του βουλευτές, ερώτηση με την οποία καταγγέλλονται οι μονοπωλιακές προδιαγραφές στα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης και ο αποκλεισμός ενός μεγάλου αριθμού μικρού και μεσαίου μεγέθους, Κέντρων Δια βίου Μάθησης από αυτά.

Οπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλη,  το πλαίσιο ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια, στις 27.7.2020, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στο κατ’ ελάχιστο στελεχιακό δυναμικό, το προσωπικό το οποίο συνολικά θα πρέπει να απασχολείται, πρέπει να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε πέντε (5) Ετήσιες Μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) σε περίπτωση ύπαρξης μίας δομής κατάρτισης και επιπλέον μίας (1) ΕΜΕ ανά παράρτημα.

Με βάση αυτή την προδιαγραφή, τονίζεται στην ερώτηση, ένα μεγάλος αριθμός από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2 και σχεδόν όλα τα Κέντρα δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1,  δεν θα μπορούν να αναλάβουν προγράμματα εκπαίδευσης, γιατί μέχρι τώρα λειτουργούσαν με δύο Ετήσιες Μονάδες Εργαζομένων.

«Η αιφνίδια αυτή αύξηση των Ετήσιων Μονάδων Εργαζομένων από δύο σε πέντε είναι προφανές, ότι θα ευνοήσει τα μεγάλα Κέντρα Δια βίου Μάθησης(ΚΕΔΙΒΙΜ), τα οποία είναι συνολικά από 15 μέχρι 20 ΚΕΚ σε όλη τη χώρα και τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν το συνολικό ποσό της δαπάνης του ΕΣΠΑ, που αφορά τη Δια Βίου Μάθηση. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι όλες γενικά οι επιχειρήσεις της χώρας απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων και μάλιστα στο 72% αυτών το προσωπικό ανέρχεται σε μόλις 4 εργαζόμενους», επισημαίνουν οι βουλευτές.

«Η προσπάθεια να μονοπωλήσουν τον χώρο της Δια Βίου Μάθησης μόνο μεγάλα ΚΕΚ  δεν είναι καινούργια, ωστόσο τώρα με την παραπάνω πρόβλεψη στο πλαίσιο των ποιοτικών προδιαγραφών, φαίνεται ότι βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία», προσθέτουν.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι πρόσφατο το σκάνδαλο με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων από ΚΕΚ, που παρείχαν προγράμματα μειωμένης ποιότητας, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μονοπωλιακός όρος να λειτουργήσουν  μόνο επτά πλατφόρμες, που ανήκαν σε πέντε ιδιοκτήτες, που θα παρείχαν και στους υπόλοιπους παρόχους το εκπαιδευτικό υλικό δεν λειτούργησε υπέρ της ποιότητας της παρεχόμενης τηλεκατάρτισης αλλά μάλλον το αντίθετο.

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να επαναφέρουν την προηγούμενη πρόβλεψη των ποιοτικών προδιαγραφών, ώστε το προσωπικό το οποίο θα απασχολείται να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε δύο (2) Ετήσιες Μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μονοπωλήσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση συγκεκριμένα ΚΕΔΙΒΙΜ;

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές:

Γιαννούλης Χρήστος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πέρκα Θεπίστη (Πέτη)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία