ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Προσωπικό δύο ταχυτήτων στο ΕΚΑΒ»

Το Δεκέμβριο 2019, ο ΕΟΔΥ προσέλαβε 100 διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με σύμβαση ορισμένου χρόνου, πλήρους απασχόλησης και 18μηνης διάρκειας. Οι προσλήψεις έγιναν με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος PHILOS 2 που καλύπτει επείγουσες υγειονομικές ανάγκες που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση. Οι συμβασιούχοι αυτοί εργάζονται, μαζί με το μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του φορέα τους, στην πρώτη γραμμή του ΕΚΑΒ. Είναι τα πληρώματα των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων που εισέρχονται πρώτα στις προσφυγικές δομές, ενώ προσφέρανε τις υπηρεσίες τους και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το προσωπικό του ΕΚΑΒ αναλάμβανε την πρώτη επαφή με πιθανά κρούσματα.  

Ωστόσο για το προσωπικό αυτό, που επιχειρεί μαζί με τα «μάχιμα» πληρώματα του ΕΚΑΒ, δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι εργασίας. Δεν αμείβονται με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεν λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου, παρότι και αυτοί εργάζονται μακριά από τα σπίτια τους για να στελεχώσουν τις δομές υγείας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δεν αμείβονται για διακομιδή περιστατικών εκτός έδρας (φύλλα πορείας), όπως συμβαίνει με το μόνιμο προσωπικό, δεν δικαιούνται την ειδική άδεια κλειστού χώρου, δεν τους χορηγείται καν ο απαραίτητος, για την ασφάλειά τους, εξοπλισμός ένδυσης και υπόδησης, τον οποίο καλύπτουν με δικά τους έξοδα. Τέλος, δεν τους δίνεται η ίδια μοριοδότηση για κάθε μήνα εργασιακής εμπειρίας τους με αυτή που δίνεται στο επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ σε περίπτωση προκήρυξης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει ώστε οι διασώστες-πληρώματα του ΕΚΑΒ με το πρόγραμμα PHILOS 2 να απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση ως προς τις αμοιβές τους, τις παροχές τους και ως προς την αναγνώριση της εμπειρίας τους, με το μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος