«Αύξηση ανεργίας, τεράστια ύφεση σε μια οικονομία ήδη επιβαρυμένη από την 10ετή κρίση, λουκέτο σε σειρά καταστημάτων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Τα μείζονα προβλήματα ακολουθούν αλλά φοβάμαι ότι τα πριμοδοτεί η Κυβέρνηση με την πολιτική της. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με τον εύγλωττο τίτλο ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ είναι κοστολογημένο, εμπροσθοβαρές και άμεσης επενέργειας» δηλώνει ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Τονίζει ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα συνεχίζεται και στο διάστημα της πανδημίας. Αναφέρει ότι το θέμα των Φυλακών Νικηφόρου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, ενώ κρίνει ότι το μείζον θέμα του δρόμου Δράμας Αμφίπολης φαίνεται ότι κινείται πολύ αργά, ενώ η ίδρυση σχολής κινηματογράφου φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης. Τέλος καλεί φορείς και πολίτες να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, τη συγχώνευσή του και μεταφορά της έδρας στου στο Πόρτο Λάγος.

– Βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα λόγω του κορονοϊού κύριε Ξανθόπουλε. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο….

– Κε Φυλακτέ, όντως βιώνουμε μία πρωτοφανή περίοδο. Μία περίοδο που έχει εντελώς δικά της κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αιτιολογημένη έξοδος, η απαγόρευση συναθροίσεων, η παύση λειτουργίας καταστημάτων κ.λ.π. είναι φαινόμενα πρωτόγνωρα. Φανταστείτε ότι το Πάσχα και ό, τι αυτό σημαίνει για τους Έλληνες, φέτος γιορτάστηκε με κλειστές εκκλησίες και κατά μόνας. Αυτά σε ό, τι αφορά στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιόδου. Τώρα σε ό, τι αφορά στα πολιτικά χαρακτηριστικά έχουμε μία Βουλή που λειτουργεί με συμβολική σύνθεση, ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ένας εισηγητής από κάθε Κόμμα, ουσιαστικά η Κοινοβουλευτική διαδικασία ασχολείται με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). Θα έπρεπε λοιπόν η Κυβέρνηση, που έχει και την πρώτη ευθύνη, να λειτουργεί με αίσθημα πολιτικής υπευθυνότητας, με μεγάλη φειδώ στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες και όχι, ευκαιρίας δοθείσης, να καταθέτει εμβληματικά νομοσχέδια όπως αυτό για το Περιβάλλον ή για την Παιδεία, τα οποία θέλουν πολιτικό διάλογο σε μια ανοιχτή κοινωνία. Δυστυχώς όμως βρίσκει ευκαιρία τώρα με τους Πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους και με το Κοινοβούλιο σε «σιγή» να τακτοποιήσει «εκκρεμότητες» προς φίλους και ημετέρους.

– Πώς είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;

– Η Κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις των επιστημόνων και μετά από ταλαντεύσεις και αμφισημίες (π.χ. στο θέμα της λειτουργίας των Εκκλησιών) πήρε τις σωστές αποφάσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήριξε αυτές τις επιλογές, «έβαλε πλάτη» κατά το κοινώς λεγόμενο, αποδεικνύοντας την υπευθυνότητά του απέναντι στον θεσμικό του ρόλο και απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και καλούνται οι Πολίτες να κάνουν σύγκριση ανάμεσα στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που είχε ασκήσει η ΝΔ την προηγούμενη περίοδο…. Να συγκρίνουν λοιπόν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους!!!

Βεβαίως, ενώ έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε στελέχωση του ΕΣΥ οι προσλήψεις μέχρι και σήμερα καρκινοβατούν, καινούργιες κλίνες στις ΜΕΘ ανοίγουν με το σταγονόμετρο, επίταξη σε εργαστήρια και ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν έγινε, οι εφημερίες των ιατρών παραμένουν απλήρωτες και το ενδεχόμενο να βρεθούμε απροετοίμαστοι σε μία ενδεχόμενη έξαρση του ιού παραμένει σοβαρό.

Αυτό λοιπόν για το πρώτο διάστημα της κρίσης… γιατί στη συνέχεια άρχισαν οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τα δωράκια σε ημέτερους (αναστολή πληρωμής της οφειλόμενης δόσης για τους καναλάρχες, ενίσχυση στην παραχωρησιούχο εταιρεία είσπραξης διοδίων ΜΩΡΕΑΣ, επί πλέον χρήματα για την ούτως ή άλλως δωρεάν διαφημιστική εκστρατεία ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ κ.λ.π.).

Επίσης, πιστή στον τρόπο που κάνει πολιτική έχοντας κατά νουν πρωτίστως την επικοινωνία, άρχισε να χειρίζεται το μείζον αυτό θέμα με επικοινωνιακούς όρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφασή της να ανοίξουν τα Γυμνάσια!!!! Υπόψιν ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κάνουν περί τις 2 εβδομάδες μαθήματα πριν τις θερινές διακοπές. Αξίζει όλο αυτό το ρίσκο για 10 ημέρες μαθημάτων;;;; Βέβαια ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να δείξει ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα αλλά χωρίς μαζικά τεστ, χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτουν οι επιστήμονες, χωρίς επαρκείς αίθουσες (γιατί τα τμήματα θα αραιώσουν), χωρίς ανάλογο αριθμό καθηγητών πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση;;;;; και όλη αυτή η προσπάθεια θα πάει στράφι. Αλλά είπαμε, τα πάντα στον βωμό της επικοινωνίας.

Αύξηση ανεργίας, τεράστια ύφεση σε μια οικονομία ήδη επιβαρυμένη από την 10ετή κρίση, λουκέτο σε σειρά καταστημάτων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Συμπερασματικά λοιπόν, βλέπουμε δηλ. ότι οι Πολίτες πειθάρχησαν αλλά η Πολιτεία δεν ανέλαβε τις δικές της ευθύνες, που κυρίως συνίστανται στην θωράκιση του ΕΣΥ, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα μνημόνια και τον ασφυκτικό έλεγχο των θεσμών, μπόρεσε να κάνει, να ανατάξει δηλ. την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εάν σ’ αυτό προσθέσετε και το μαξιλάρι των 37 δις, που χάρις σ’ αυτό η Κυβέρνηση έχει απόθεμα για να τροφοδοτήσει την οικονομία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της συνεισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Την επιδημία θα ακολουθήσει μεγάλη οικονομική κρίση, κατά πολλούς μεγαλύτερη του 2008. Τι χαρακτηριστικά εκτιμάτε ότι θα έχει;

– Ήδη είναι ορατά στην πραγματική οικονομία αλλά και στην Κοινωνία. Και αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου….. αύξηση ανεργίας, τεράστια ύφεση σε μια οικονομία ήδη επιβαρυμένη από την 10ετή κρίση, λουκέτο σε σειρά καταστημάτων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Τα μείζονα προβλήματα ακολουθούν αλλά φοβάμαι ότι τα πριμοδοτεί η Κυβέρνηση με την πολιτική της. Το βλέποντας και κάνοντας δεν αποτελεί πρόταση. Η ενίσχυση των 800 € καρκινοβατεί, το φιάσκο με την κατάρτιση των επιστημόνων δεν καταπίνεται, μόλις προχθές ο κ. Βρούτσης ακύρωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρέτεινε την εκ περιτροπής εργασία κ.λ.π.

Η κρίση του 2008 είχε ποιοτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά: Ήταν κρίση δανεισμού αλλά αφ’ ενός μεν οι πολίτες είχαν κάποια δυνατότητα διαχείρισής της τουλάχιστον όσοι είχαν ένα στοιχειώδες «κομπόδεμα» αφ’ ετέρου υπήρξε δανειοδότηση, με επαχθείς όρους βεβαίως (βλ. μνημόνια). Σήμερα όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση, οι ηγέτιδες δυνάμεις δεν συμφωνούν στην χορήγηση ρευστότητας, οι ανάγκες εκτιμώνται σε 1,5 τρις και αποφασίσθηκε η χορήγηση μόλις 0,5 δις και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ τι προτείνει;

– Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με τον εύγλωττο τίτλο ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ είναι κοστολογημένο, εμπροσθοβαρές και άμεσης επενέργειας. Από το μαξιλάρι των 37 δις, που αφήσαμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ, στα οποία προστίθενται και 12 δις Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις, σύνολο δηλ. σχεδόν 50 δις, ποσό 26 δις, (δηλ. 14 από το μαξιλάρι και 12 από ευρωπαϊκούς πόρους) πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα στην αγορά. Προτείνουμε τη διάθεση 1 δις απευθείας για στήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Άξονες του προγράμματος είναι: Η διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

– Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

– Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ!!!! Όχι αύριο ή αργότερα. Για να πω ένα παράδειγμα: η προσπάθεια που χρειάζεται ένα όχημα για να ξεκινήσει από στάση είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ όση χρειάζεται για να συνεχίσει την πορεία του έστω και αν κινείται αργά. Άρα όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την «ημιθανή» ελληνική οικονομία, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ανακάμψει. Ατυχώς η Κυβέρνηση πορεύεται με την λογική βλέποντας και κάνοντας ίσως έχοντας στο μυαλό της τις κλασσικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ότι όσοι επιβιώσουν θα είναι οι πιο ικανοί και αυτοί θα συνεχίσουν……

Όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την «ημιθανή» ελληνική οικονομία, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ανακάμψει

– Πολύ σοβαρή η κατάσταση στον Έβρο. Οι Τούρκοι προκαλούν και φυσικά καθημερινά ανεβάζουν τους τόνους. Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

– Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι στάση που υπαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται ως Σερίφης της περιοχής αλλά οφείλει να ενεργεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της θάλασσας. Άρα κατά τη γνώμη μας η γραμμή αντιμετώπισης της Τουρκίας δεν θα είναι μονοδιάστατη και άτεγκτη αλλά θα πρέπει να είναι ευέλικτη και δυναμική. Σκληρή όταν απαιτείται, συνεργασίας και συνεννόησης όταν επιβάλλεται. Άλλωστε στις διεθνείς σχέσεις οι χώρες οφείλουν να κινούνται στα πλαίσια των διεθνών συσχετισμών, που επιτρέπουν ή επιβάλλουν κινήσεις.

Τέλος, η επιθετικότητα της Τουρκίας αναπτύσσεται βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος από τις αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Η απουσία της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου, η προβλέψιμη και άρα δεδομένη Ελλάδα κατά τον κ. πρωθυπουργό, χάνει πόντους. Κι αυτό το εκμεταλλεύεται, όπως είναι φυσικό, η Τουρκία.

– Το πολιτικό σύστημα στη χώρα συνομιλεί και συνεννοείται ή ο καθένας λέει τα δικά του;

– Μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια έχει αλλάξει και το πολιτικό κλίμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον κ. Τασούλα, ως Πρόεδρο της Βουλής, ψήφισε την κα Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με αφορμή τα δύο μείζονα ζητήματα της τελευταίας περιόδου, την ένταση με την Τουρκία στις Καστανιές και την κρίση της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τον ρόλο του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στηρίξαμε το κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές, ασκήσαμε κριτική στην άρση του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου (κάτι που έκανε και η Διεθνής έννομη Τάξη και φυσικά ανακάλεσε αργότερα η Κυβέρνηση) και φυσικά στηρίξαμε τα μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας.

Όλα αυτά όμως δε μάς στερούν το δικαίωμα, την υποχρέωση από το Σύνταγμα θα έλεγα, να ασκούμε αποτελεσματική, τεκμηριωμένη και πειστική αντιπολίτευση. Μπήκαμε απέναντι στην έντονη πατροδικαπηλεία που είχε αναπτυχθεί την περίοδο της κρίσης με την Τουρκία, με τους ακροδεξιούς που ήθελαν να υποκαταστήσουν τα όργανα της Πολιτείας, να διεξάγουν ελέγχους στα σύνορα, να περιπολούν κ.λ.π. Σήμερα το ίδιο κάνουμε με τις αδιαφανείς πρακτικές, με το πελατειακό κράτος που ξαναστήνει η ΝΔ, με «δωράκια» στους καναλάρχες και την επιχειρηματική ελίτ. Αύριο θα είμαστε με τους Πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, η νέα κρίση να μην χρεωθεί ξανά στους αδύναμους και τους από κάτω.

– Με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες πέρασαν στο περιθώριο όλα τα υπόλοιπα. Από όσο γνωρίζω οι συνεδριάσεις της Βουλής αυτήν την περίοδο γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες…

– Βιώνουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς κυρίως συμβολικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Λόγω των μέτρων μέχρι και την Πέμπτη 30 Απριλίου κάθε εβδομάδα ερχόταν ένα νομοσχέδιο για ψήφιση, από κάθε Κόμμα παραβρίσκεται ΜΟΝΟΝ ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Εισηγητής κ.λ.π.

Αυτό το καθεστώς αλλάζει από Δευτέρα 4 Μαΐου καθώς η Ολομέλεια θα αποτελείται από 60 βουλευτές, που κατανέμονται αναλογικά, οι Επιτροπές θα λειτουργούν με το σύνολο των βουλευτών τους και επομένως θα υπάρχει διευρυμένη εκπροσώπηση. Αλλά κι αυτό απέχει πολύ από την πλήρη λειτουργία του Κοινοβουλίου γι’ αυτό και επαναλαμβάνω η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πλημμελή λειτουργία του Κοινοβουλίου……

Επιχειρείται η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, η συγχώνευσή του και η μεταφορά της έδρας στου στο Πόρτο Λάγος

– Τοπικά κινείται κάτι από πλευράς πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων;

– Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα, στην οποία εντάσσεται και η κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα συνεχίζεται και στο διάστημα της πανδημίας. Το θέμα των Φυλακών Νικηφόρου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, επανέρχομαι συνεχώς γιατί ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στις προσλήψεις, κι αυτό θα επιτευχθεί μόνον εφόσον γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και όχι απλώς με κριτήρια ΑΣΕΠ. Το μείζον θέμα του δρόμου Δράμας Αμφίπολης φαίνεται ότι κινείται πολύ αργά σε αντίθεση με τον δρόμο Δράμας Καβάλας, που μόλις προχθές δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έγκριση δαπανών για απαλλοτριώσεις… Η ίδρυση σχολής κινηματογράφου φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης κι εδώ πρέπει να πάρει θέση ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ αλλά και η Δραμινή Κοινωνία, γιατί αυτήν πρωτίστως αφορά. Πρόσφατα κατέθεσα ερώτηση για ανάγκη ενίσχυσης των ΜΜ επιχειρήσεων, βασιζόμενος σε στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας.

Επίσης, στο διάστημα του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ μέσω τηλεδιασκέψεων ως ΣΥΡΙΖΑ συζητήσαμε με τους Δημάρχους Προσ/νης, Νευροκοπίου, Δοξάτου και Παρανεστίου σχετικά με τα προβλήματα των περιοχών τους με αφορμή την πανδημία, ενώ στη συνεχίσαμε με τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης του Νομού μας για το μείζον θέμα της λειτουργίας των σχολείων, καθώς και με τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων και επίσης με τους ιδιοκτήτες Κέντρων Εκπαίδευσης, οι οποίοι έμειναν εκτεθειμένοι από την πρωτοφανή αστοχία της Κυβέρνησης στην υπόθεση κατάρτισης επιστημόνων. Η μορφή αυτής της συνεργασίας θα συνεχισθεί και με άλλους φορείς της περιοχής μας. Ήδη αυτήν την εβδομάδα έχει προσδιορισθεί τηλεδιάσκεψη με αγρότες-κτηνοτρόφους με την παρουσία του Τομεάρχη Σ. Αραχωβίτη καθώς και με το Επιμελητήριο Δράμας με την παρουσία του Οικονομικού Επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος η Ν.Ε. συνεδριάζει τακτικά ως πολιτικό όργανο για τον σχεδιασμό των δράσεων, ώστε η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε όλους τους πολίτες και να αποτελέσει σημείο κριτικής και αντιπαράθεσης με την τακτική της Κυβέρνησης. Αυτός είναι ένας μίνι απολογισμός και σας ευχαριστώ που μού δίνετε την ευκαιρία να τον γνωστοποιήσω στους Δραμινούς και τις Δραμινές

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

– Αφού σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την φιλοξενία και τη δυνατότητα που μού δίνετε να επικοινωνήσω με τους συμπατριώτες μου θέλω ως επίλογο να κάνω αναφορά σε ένα θέμα της απόλυτης επικαιρότητας, το θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Περιβάλλον. Την Δευτέρα 4 Μαΐου ήλθε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», με το οποίο εκτός του ότι επιχειρείται να αλλάξει ο χαρακτήρας και η φύση προστατευόμενων περιοχών κ.λ.π. ειδικά για την περιοχή της Δράμας επιχειρείται η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης , η συγχώνευσή του και η μεταφορά της έδρας στου στο Πόρτο Λάγος. Δεν πρόκειται μόνον για επί πλέον απορφανισμό της περιοχής μας, πρόκειται για αποδυνάμωση της σχέσης της Δραμινής κοινωνίας με τον ορεινό όγκο, με το Δάσος της Ροδόπης, που αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο όλων μας, με την αποψίλωση αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης, την αποδυνάμωση της προστασίας του Καρά Ντερέ. Αφορά όλους τους Πολίτες, πρωτίστως τον ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, την Οικολογική Κίνηση, τους Δασικούς Συνεταιρισμούς αλλά και όποιον από εμάς αισθάνεται ότι το Δάσος δεν είναι απλώς μία οικονομική παράμετρος αλλά συστατικό στοιχείο της κοινής μας ζωής και στοιχείο ταυτότητας της περιοχής μας. Όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε, οργανωμένα, μαζικά, με φαντασία, ευρηματικότητα και πίστη για να αποτρέψουμε το μοιραίο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

https://www.psithiri.gr/newspaper/article/3956/