ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                           29/1/2020

Μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης-Μείωση προσαυξήσεων σε βεβαιώσεις φόρων που αντιστοιχούν σε φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος συνυπέγραψε μαζί με άλλους 17 συναδέλφους του, την ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης για παραλείψεις της διοίκησης  και τη μείωση των προσαυξήσεων σε βεβαιώσεις φόρων που αντιστοιχούν σε φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών.

Ο υπουργός ερωτάται επίσης σε ποιες παρεμβάσεις προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου, να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το θέμα που φορά τουλάχιστον 75.000 φορολογούμενους δημιουργήθηκε, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΑΑΔΕ λόγω παραγραφής του φορολογικού έτους 2013, προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το  οικονομικό έτος 2014, εκδίδοντας  χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, σε εκείνους που έλαβαν, το 2013, συντάξεις παρελθόντων ετών.

Τα προβλήματα  που προκάλεσε αυτή η εέργεια είναι πολλά και σοβαρά.Η  καταβολή συντάξεων που όφειλαν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδώσουν εγκαίρως, αλλά καταβλήθηκαν αθροιστικά μέσα στο 2013, είχαν ως αποτέλεσμα ο φόρους που αναλογεί να είναι μεγαλύτερος και άδικος. Επιπλέον, η συμπερίληψη των αναδρομικών όλων των ετών σε ένα οικονομικό έτος, συμπαρέσυρε σε αύξηση και άλλους φόρους, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποια ποσά αναδρομικών που εμφανίζονται ως αδήλωτα, είχαν δηλωθεί με χειρόγραφες συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρείται δίκαιο να επωμιστεί ένα μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα αυτό και η φορολογική διοίκηση, η οποία ενώ γνώριζε τα στοιχεία των συνταξιούχων και τα αναδρομικά που έλαβαν, δεν φρόντισε να τους ενημερώσει εγκαίρως.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

  • Οικονομικών

Θέμα: «Μείωση προσαυξήσεων σε βεβαιώσεις φόρων που αντιστοιχούν σε φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών»

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ, λόγω προφανώς της παραγραφής των υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013, προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το οικονομικό έτος 2014. Έτσι εκδόθηκαν 75.000 νέα εκκαθαριστικά και οι αντίστοιχες πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων οικονομικού έτους 2014, σε όσους είχαν λάβει αναδρομικά, συντάξεων κυρίως και αφορούσαν παρελθόντα έτη, αλλά καταβλήθησαν το ημερολογιακό έτος 2013.

Οι φορολογούμενοι πολίτες που έλαβαν τέτοια εκκαθαριστικά διαπίστωσαν λάθη και αδικίες στους φόρους που επιβλήθηκαν. Για παράδειγμα, τα αναδρομικά αφορούσαν συντάξεις που όφειλαν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδώσουν εγκαίρως, αλλά καταβλήθησαν αθροιστικά μέσα στο 2013, με αποτέλεσμα ο φόρους που αναλογεί να είναι μεγαλύτερος και άδικος. Επιπλέον, με την συμπερίληψη των αναδρομικών όλων των ετών σε ένα οικονομικό έτος, συμπαρασύρθηκε η αύξηση και άλλων φόρων, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποια ποσά αναδρομικών που εμφανίζονται ως αδήλωτα, είχαν δηλωθεί με χειρόγραφες συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις.

Πολλοί από τους φορολογούμενους που έλαβαν τέτοια εκκαθαριστικά έχουν υποβάλλει αιτήσεις στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στις οποίες να δηλώσουν τα αναδρομικά που έλαβαν το ημερολογιακό έτος 2013, σωστά κατ’ έτος αντιστοιχίας.

Επειδή στην πλειοψηφία των 75.000 φορολογούμενων που έλαβαν πρόσθετες πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων οικονομικού έτους 2014, έχει συντελεστεί τρομερή αδικία με τη μη καταβολή των αποδοχών των συντάξεων από το Ελληνικό Δημόσιο στην ώρα τους

Προκειμένου να καταφέρει το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν καταλογισθεί

Προκειμένου να επωμιστεί ένα μέρος της ευθύνης η φορολογική διοίκηση που ενώ ήταν γνωστά τα στοιχεία των συνταξιούχων και τα αναδρομικά που έλαβαν, δεν φρόντισε να τους ενημερώσει εγκαίρως

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες παρεμβάσεις προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου, να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014, ώστε να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη;
  2. Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, προτίθεστε να μειώσετε τις προσαυξήσεις των φορολογουμένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν ευθύνονται για την αναστάτωση που έχει επέλθει στον οικονομικό τους προϋπολογισμό;

Οι Ερωτώντες  Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος