ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                      2-3-2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ζήτημα του υπερπληθυσμού κρατουμένων στις φυλακές κατέθεσε ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σπύρος Λάππας, την οποία συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός.

   «Η πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ στο σωφρονιστικό σύστημα έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του αυταρχισμού και της μονομέρειας», επισημαίνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Με βάση τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία (16.2.2022) στις ελληνικές φυλακές κρατούνται συνολικά 10.853 κρατούμενοι ενώ οι διαθέσιμες θέσεις είναι 10.175. Όμως, η κατανομή των κρατουμένων στα διάφορα Καταστήματα Κράτησης είναι ανισομερής, με αποτέλεσμα σε άλλα να παρουσιάζεται έντονος υπερπληθυσμός και σε άλλες υποπληθυσμός…Ξεχωριστό είναι το πρόβλημα στο ΕΚΚΝ Αυλώνα καθώς για 217 θέσεις κρατούνται 293 κρατούμενοι, πλην όμως λόγω έργων μεγάλο μέρος του καταστήματος είναι εκτός λειτουργίας, ώστε οι κρατούμενοι «στριμώχνονται» στα λίγα εναπομείναντα κελιά, με συχνά αφόρητη πυκνότητα.  Από την άλλη πλευρά, οι Αγροτικές Φυλακές είναι κυριολεκτικά άδειες, αφού καλύπτεται μόνο το 22,8% των διαθέσιμων θέσεων, δηλ. κρατούνται 243 κρατούμενοι σε 1062 θέσεις».

    «Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της άφρονος πολιτικής της κυβέρνησης η οποία σ’ ένα κρεσέντο ποινικού λαϊκισμού αυστηροποιεί συνεχώς, χωρίς καμιά λογική, το ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα. Η ίδια πολιτική βέβαια συνοδεύτηκε από την βιομηχανία απευθείας αναθέσεων για τις φυλακές, η οποία διερευνάται ήδη δικαστικώς, ως προς την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών. Αντίθετα, δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε υλοποιείται η Ειδική Μελέτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μείωση του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές (Μάρτιος 2019)», τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν, μεταξύ άλλων τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς κλίνη / στο πάτωμα και σε ποια Καταστήματα Κράτησης, πόσα είναι τα πραγματικά διαθέσιμα κελιά και οι διαθέσιμες κλίνες στο ΕΚΚΝΑ Αυλώνα, πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται σε κάθε κελί και γιατί παραμένουν τόσες άδειες θέσεις κράτησης στις Αγροτικές Φυλακές; Θα αναληφθούν ενέργειες για την αλλαγή αυτής της κατάστασης;

     Επισυνάπτεται η ερώτηση