ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                            25-10-2020

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αδιαφανή ανάθεση διαφημιστικών αναρτήσεων από το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Ερώτηση με θέμα «Οσμή σκανδάλου στις επιχορηγήσεις του ΥΜΑΘ σε ΜΜΕ για την προβολή του προγράμματος “Δημιουργώ 2”, σχετικά με τα αδιαφανή κριτήρια για την ανάθεση διαφημιστικών αναρτήσεων σε ιστοσελίδες από το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης,  συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακής Μάλαμα, επισημαίνεται ότι στις 19 Μαίου 2020 αναρτήθηκε η 2η πρόσκληση του προγράμματος “Δημιουργώ”, με φορέα υλοποίησης τον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει ως στόχο την ενίσχυση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την υποστήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Ως χρόνος λήξης του προγράμματος ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2020.

               Όμως, όπως προκύπτει από 10 τουλάχιστον αναρτήσεις στον ιστότοπο πολωνικής εταιρίας, το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης διένειμε ποσά των 1000 ευρώ σε ορισμένα μόνο μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Ελλάδας για την καταχώρηση του σήματος (banner) του εν λόγω προγράμματος. Οι ημερομηνίες των καταχωρήσεων, όπως προκύπτουν από το site της πολωνικής εταιρίας πραγματοποιήθηκαν όλες στις 14 και 16 Οκτωβρίου, 4,5 μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του προγράμματος και 45 μέρες πριν από τη λήξη του.

 Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους αρμοδίους Υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με τα κριτήρια αυτών των αναθέσεων και να καταθέσουν στη Βουλή την λίστα των ΜΜΕ που έλαβαν τις πληρωμές των 1000 ευρώ για την προώθηση του banner του Προγράμματος “Δημιουργώ 2” καθώς και την συμβαση έργου που έχει το Υπουργείο Εσωτeρικών με την πολωνική εταιρία przetargi.info.