ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                             25-10-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Πτωχεύετε τους πολίτες-οφειλέτες και ρευστοποιείτε την περιουσία τους-Δεν δίνετε καμία β΄ευκαιρία

«Η κυβέρνηση δεν μετέτρεψε, κατά τα κοινοβουλευτικά ήθη, την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε κατά του υπουργού Οικονομικών για το πτωχευτικό νομοσχέδιο,  σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την ίδια  και αυτό ασφαλώς κάτι σημαίνει». Αυτό, επεσήμανε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πρωτοβουλία μας είναι πράξη εμπιστοσύνης στις πολιτικές διαδικασίες του κοινοβουλίου», πρόσθεσε, απαντώντας σε όσους από τη ΝΔ ασκούν κριτική επικαλούμενοι υποκριτικά την συγκυρία  ενώ συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους εγκαλείται ο υπουργός Οικονομικών, που εισηγείται το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», σημείωσε:

-Με το νομοσχέδιο αυτό, ο πολίτης-οφειλέτης αντιμετωπίζεται ως έμπορος-επιχειρηματίας

-Πρωταρχικός στόχος είναι η ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη, χωρίς να αναζητούνται άλλα, ηπιότερα, εναλλακτικά μέτρα.

-Σε όσες έννομες τάξεις έχει εισαχθεί η πτώχευση των φυσικών προσώπων-οφειλετών, αυτή περιλαμβανόταν σε άλλο νομικό πλαίσιο, διαφορετικό από τον πτωχευτικό κώδικα.

-Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, το fund, ο κάθε πιστωτής,  θα προκαλεί την πτώχευση των φυσικών προσώπων χωρίς να μπορεί ο οφειλέτης να αντιδράσει

-Με την πτώχευση των φυσικών προσώπων, συνδέεται και η επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη(Ν.3869/2010), που έρχεται με άλλο νομοσχέδιο το οποίο συντέμνει ασφυκτικά τις προθεσμίες επαναπροσδιορισμού τους, με στόχο ένα μεγάλο μεγάλος μέρος των οφειλετών να τεθούν εκτός του πλαισίου προστασίας της α΄κατοικίας του Ν. Κατσέλη.

– Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία για τους οφειλέτες. Γιατί οι ρυθμίσεις αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος, τους «ευάλωτους» οφειλέτες, που θα πρέπει να καταβάλουν μίσθωμα επί 12 χρόνια, το οποίο δεν υπολογίζεται στο τελικό ποσό αγοράς.

– Επιπλέον, σε όσους πτωχεύουν θα κατάσχονται υπέρ των πιστωτών, τα εισοδήματα τους άνω των 611 ευρώ, καθώς θεωρούνται «πτωχευτική περιουσία».

– Μιλάτε επίσης για 25.000 πλειστηριασμούς που έγιναν τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποκρύπτετε ότι ούτε ένας δεν αφορούσε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

«Με το νομοσχέδιο σας, τέμνετε οριζόντια όσα ξέραμε ως κοινωνία για το δικαιικό μας σύστημα και αυτό θέλει να αναδείξει η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε», κατέληξε.

Δείτε εδώ την ομιλία