Πλούσια ήταν η δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου στη περιοχή μας.

Το Σάββατο ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Ελβετικής Τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis στο κινηματογράφο Ολύμπια.

Συνεχίσθηκε με σύσκεψη στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη, με θέμα την “καραντίνα” που έχει επιβληθεί σε αγροτεμάχια του Νευροκοπίου. Μετά ακολούθησε ο χορός της Θρακικής Εστίας.

Ακολουθεί το Δελτίο τύπου του κ. Αντιπεριφεριάρχη για την σύσκεψη:

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 13:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο κτήριο του Διοικητηρίου Δράμας, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, σύσκεψη φορέων με τους παραγωγούς πατάτας του Κ. Νευροκοπίου για το ζήτημα της καραντίνας αγροτεμαχίων του Κ. Νευροκοπίου και της απαγόρευσης καλλιέργειας, λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου της πατάτας· ασθένεια που προκαλείται από τον φυτοπαθογόνο μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ. κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών που έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη ζώνη καραντίνας.
Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας επανακαθορισμού και περιορισμού της ζώνης καραντίνας που έχει επιβληθεί με σχετικές νομοθετικές διατάξεις από το 2011 και αφορά 2.000 στρέμματα, ώστε να μπορούν πλέον οι αγρότες της περιοχής να επανακαλλιεργήσουν και η χάραξη ενός από κοινού, οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης.
Κοινή πεποίθηση και συμφωνία των θεσμικών παραγόντων ήταν η ανάγκη διερεύνησης του ζητήματος από πλευράς φυτοϋγειονομικής ασφάλειας με την λήψη νέων δεδομένων και την επικαιροποίηση των δειγμάτων, με τη συνδρομή των επιστημονικών φορέων και του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Mε αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται να διασφαλιστεί πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια εκ νέου νομοθετικής παρέμβασης, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας του χυτριδίου της πατάτας.
Επίσης, εξετάσθηκαν εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτό της εύρεσης νέων ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας ή της παροχής κινήτρων και επιδοτήσεων στους αγρότες της περιοχής της ζώνης καραντίνας, ώστε να στραφούν σε νέες, πιο αποδοτικές καλλιέργειες.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπογράμμισε ότι: «Με τη συλλογική προσπάθεια και συνεργασία των πολιτικών φορέων και των παραγωγών και με οργανωμένο σχέδιο, προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Στόχος μας από την μία πλευρά, να προστατεύσουμε την τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε το αγροτικό εισόδημα και από την άλλη, να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά η αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβή μύκητα σε όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου».

Η Κυριακή ξεκίνησε με επίσκεψη στην Αργυρούπολη και συζήτηση με τους Πολίτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές εξελίξεις.

Συνεχίσθηκε με την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Δράμας, ενώ ακολούθησε η πίτα του Συλλόγου των Καρκινοπαθών και η εκδήλωση των Ηπειρωτών.

Η Δόξα έπαιζε εντός έδρας, άρα πήγα στο γήπεδο και χάρηκα την παρθενική νίκη της ομάδας στο γήπεδό της, ενώ το βράδυ παρακολούθησα την θεατρική ομάδα του ΣΦΓΤ, στη φετεινή της επιτυχία, Ανθισμένες Μανόλιες.

Δεν έχω παράπονο, τήρησα το ευαγγελικό “και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι”.