ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                       22-3-2022

Μείωση κατά ένα έτος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών- Ερώτηση 49 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση με θέμα τη μείωση κατά ένα έτος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, συνυπέγραψε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν 49 συνολικά βουλευτές και κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ Νίκου Φίλη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι:

–   Ο διορισμός 15.000 εκπαιδευτικών, που καθυστερημένα και με προβλήματα δρομολόγησε η κυβέρνηση κάλυψαν ένα μόνο μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν τον σταδιακό διορισμό τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικών, αφού φέτος η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσλάβει 43.000 αναπληρωτές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

– Μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχει διαθέσιμα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην ανάγκη επανεξέτασης ζητημάτων που τίθενται από σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

– Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι στην προκήρυξη κατά παράβαση νόμου ορίζεται ότι οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών, μας οδηγεί στην άποψη ότι η μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησης από δύο σχολικά έτη σε ένα σχολικό έτος είναι κοινωνικά δίκαιη και εφικτή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια υπουργός, αν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζόμενων από δυο, σε ένα σχολικό έτος.

Επισυνάπτεται η ερώτηση