7-2-2023

Ν. Γκαρά-Θ. Ξανθόπουλος: «Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για το προσωπικό της Olympus Bank»

Την ανάγκη για άμεση εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση της επαγγελματικής ομαλότητας για τους/τις 43 εργαζόμενους/ες των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος, θέτουν με Ερώτησή τους στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά και ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους αναφέρουν ότι στις 4 Φεβρουαρίου εντελώς αιφνιδιαστικά ανακλήθηκε η άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία προήλθε από συγχώνευση αφ’ ενός μεν της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου ΣΥΝ.Π.Ε. και αφ’ ετέρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας.. Η ανάκληση της άδειας προέκυψε από το γεγονός ότι η Τράπεζα δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 575/2013, ούτε και κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την παρέλευση της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή της για το σκοπό αυτό. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα διέκοψε τη λειτουργία των καταστημάτων της στον Έβρο (στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα), καθώς και στο κατάστημα που διαθέτει στη Δράμα. Ακολούθησε ανακοίνωση του Ειδικού Εκκαθαριστή της συνεταιριστικής Τράπεζας «ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ. Π.Ε.», η «Olympus Bank», τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και διορίστηκε ως ειδικός εκκαθαριστής η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.». Με την ίδια απόφαση, η Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ») ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως. Ακολούθως, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι με Δελτίο Τύπου της τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία έναρξης εξυπηρέτησης των δικαιούχων λογαριασμών καταθέσεων της Olympus Bank.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τους/τις 43 εργαζόμενους/ες των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος (25 εργαζόμενοι/ες στον Έβρο και 18 στη Δράμα) οι οποίοι/ες αντιμετωπίζουν αιφνιδιαστικά μια άσχημη επαγγελματική εξέλιξη και κατ΄ επέκταση μια σοβαρή αναταραχή στην προσωπική, οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική τους ζωή, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η ανεργία στους Νομούς Έβρου και Δράμας κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά και κάθε θέση εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τέλος, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να μεριμνήσουν για την επαγγελματική αποκατάσταση και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση του ομαλού οικογενειακού, οικονομικού και κοινωνικού βίου των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος εξασφαλίζοντας τη μεταφορά τους στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ανέλαβε την διαχείριση των καταθέσεων.

Επισυνάπτεται η ερώτηση