ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                              7-2-2023

Θ. Ξανθόπουλος στον Σκάι:  H ακώλυτη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου, καθοριστικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

      «Η ανάταξη των θεσμών και η λειτουργία του κράτους δικαίου είναι για μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθοριστική υπόθεση. Η λειτουργία των θεσμών θα είναι ανεξάρτητη από τη λειτουργία της κυβέρνησης. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ακώλυτη λειτουργία των θεσμών ώστε να κάνουν τη δουλειά τους», Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

     «Είδαμε την κυβέρνηση να αλλάζει σειρά διευθυντών στις φυλακές, χωρίς να έχει το δικαίωμα. Οι θιγόμενοι κέρδισαν τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αλλά η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο για να επαναφέρει τους προηγούμενους. Το ΣτΕ επιδίκασε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους αλλά η κυβέρνηση αφού τους ξεγέλασε  για να μην προσφύγουν στα δικαστήρια, τελικά δεν επεκτείνει την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ σε όλους τους συνταξιούχους αλλά μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν. Τελικά αυτό που καθορίζει τη λειτουργία των θεσμών είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

       Αναφερόμενος στη τροπολογία για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, σημείωσε: «Η αγωνία μας είναι μεγάλη γιατί πρόκειται για σοβαρό εγχείρημα ως έννομη τάξη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη άσκηση να προσδιορίσουμε τα στοιχεία ενός ναζιστικού μορφώματος που υποδύεται το πολιτικό κόμμα και να μην καταστήσουμε τον Αρειο Πάγο ελεγκτή του πολιτικού προγράμματος και περιεχομένου ενός κόμματος».

      «Θέλουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που κατά την συγκυρία θα απαγορεύει κόμματα ή ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τη δημοκρατία; Για μας αυτό είναι κομβικό. Έχει σχέση με τον πυρήνα της ιδεολογίας του ναζισμού που είναι έξω από το δημοκρατικό παιγνίδι», υπογράμμισε.