ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να μην πωλούν τα σούπερ μάρκετ προϊόντα των καταστημάτων λιανικής εν μέσω πανδημίας, ζητούν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ερώτηση με την οποία ζητείται να τεθούν περιορισμοί στην λειτουργία των σούπερ-μάρκετ, ώστε να μην διαθέτουν τα διαρκή αγαθά που πωλούν τα καταστήματα λιανικής, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, και του αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης, Χάρη Μαμουλάκη και συνυπέγραψαν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ., επισημαίνεται ότι ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου, τα σούπερ-μάρκετ θα συνεχίσουν την λειτουργία τους, με διευρυμένα μάλιστα ωράρια. Μαζί όμως με την κάλυψη των επιβεβλημένων αναγκών του γενικού πληθυσμού σε τρόφιμα κλπ. τα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε και διαρκή αγαθά όμως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές κοκ. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώλησή ανάλογων προϊόντων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η επίδραση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας είχε ασύμμετρες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς του εμπορίου, με τις επιχειρήσεις ένδυσης και βιβλίου να είναι από τις πρώτες που υπέστησαν τις συνέπειες. Ενώ οι τάσεις ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων ομίλων στην εμπορία τελικών καταναλωτικών αγαθών, έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για τις πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αν σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να περιοριστούν οι τάσεις συγκεντροποίησης του εμπορίου σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν παρατηρηθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθεί η ερώτηση:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τα σούπερ-μάρκετ εν μέσω πανδημίας»

Με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των πολιτών και τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στις 5 Νοεμβρίου ορίστηκε ότι τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου. Κατά την ίδια χρονική περίοδο τα σούπερ-μάρκετ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με διευρυμένα μάλιστα ωράρια, για την κάλυψη των βασικών αναγκών των πολιτών σε είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο μαζί με την κάλυψη των επιβεβλημένων αναγκών του γενικού πληθυσμού σε τρόφιμα κλπ. τα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε και διαρκή αγαθά όμως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές κοκ. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώλησή ανάλογων προϊόντων.

Με επιστολή της στις 5 Νοεμβρίου προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ζήτησε την επιβολή περιορισμών για τα προϊόντα που μπορούν να πουλάνε τα σούπερ-μάρκετ για όσο συνεχίζονται οι γενικοί περιορισμοί από την άσκηση ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας. Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο η πανδημία να αποτελέσει όχημα έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ του λιανικού εμπορίου και των υπεραγορών τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία η επίδραση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας και των αντίστοιχων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς του εμπορίου, με τις επιχειρήσεις ένδυσης και βιβλίου να είναι από τις πρώτες πληγωμένες. Οι δε τάσεις ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων ομίλων στην εμπορία τελικών καταναλωτικών αγαθών, έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για τις πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμό προς τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που τελούν σε αναστολή λειτουργίας;

2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να περιοριστούν οι τάσεις συγκεντροποίησης του εμπορίου σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν παρατηρηθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19;