ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                        10-11-2020

«Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις Φυλακές Διαβατών
Τι κάνει η κυβέρνηση;» Ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
 

Οι συνέπειες από την οκτάμηνη αδράνεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει τη χώρα για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αποτυπώνονται και στο σωφρονιστικό σύστημα, με το Γενικό Κατάστημα Κράτησης (ΓΓΚ) Διαβατών Θεσσαλονίκης να εκπέμπει SOS, με την ραγδαία  και ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με άλλους 30 συναδέλφους του, την ερώτηση που υπέβαλε για το θέμα αυτό, η βουλευτής Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας, Δώρας Αυγέρη.

Στην περίπτωση των φυλακών Διαβατών βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν αργεί απλώς, αδιαφορεί! Aπό το πρώτο κρούσμα στις φυλακές Διαβατών, πριν από περίπου 25 μέρες, οι μολύνσεις έφτασαν τις 12 και μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουν πενταπλασιαστεί, αναφέρουν οι βουλευτές.

Και αντί η κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα, έχει στοιβάξει τους νοσούντες κρατουμένους σε πέντε θαλάμους των 12 τετραγωνικών μέτρων, σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και με τη συνδρομή ενός μόνο νοσοκόμου για όλους τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος, συμπληρώνουν.


Όπως, μάλιστα, καταγγέλλει σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ στο κατάστημα βρίσκονται περί τους 560 υπάλληλοι και 100 κρατούμενοι, έχουν πραγματοποιηθεί μόνον 160 rapid tests. Το δε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε με καθυστέρηση τριών εβδομάδων.

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που αναφέρουν οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης::
«[…]10 άτομα μένουμε σε θαλάμους 30τ.μ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ. ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής, ανάμεικτα άτομα, άτομα υψηλού κινδύνου, υπερήλικες, αρρώστους με πολλά και διάφορα νοσήματα και με παροχή ζεστού νερού μια ώρα την ημέρα για να εξυπηρετηθούν δέκα κρατούμενοι. […] Πριν από τον κορονοϊό οι ιατροί, που έρχονταν και μας έβλεπαν σταμάτησαν  την συνεργασία με την φυλακή, όπως επίσης και άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα που υπάρχει ο κορονοϊός δεν ανταποκρίνονται οι ιατροί και δεν έρχονται στην φυλακή […] Μέσα στα 550 -600 άτομα υπάρχουν  πολλά άτομα, που είναι υπερήλικες, ευπαθείς ομάδες, άρρωστοι, ευάλωτοι και με αυτοάνοσα νοσήματα. Άτομα που κινδυνεύουν πολύ εύκολα να νοσήσουν από COVID -19 […]”.Στην ερώτησή τους οι 31 βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία κρατουμένων κι εργαζομένων από τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στις φυλακές Διαβατών. Επίσης, ζητούν να προσκομισθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Καταστημάτων.