ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         21-9-2020

Παράταση της δυνατότητας των ΟΤΑ να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για υπηρεσίες προστασίας της δημόσιας υγείας, ζητούν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την παράταση της δυνατότητας των Ο.Τ.Α να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας απαιτεί επαγρύπνηση, ετοιμότητα και έγκαιρο προγραμματισμό για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε προσωπικό των Ο.Τ.Α. απέναντι στην υγειονομική κρίση», επισημαίνεται στην ερώτηση των 42 βουλευτών που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη και συνυπογράφει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέφθηκε νομοθετικά, με τη 14.03.2020 ΠΝΠ (Α’64), η δυνατότητα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως τεσσάρων μηνών, με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.

Η δυνατότητα αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές, παρέχεται στους Ο.Τ.Α. μέχρι 03.10.2020 αφού ρητά τίθεται ο χρονικός περιορισμός των έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης. Κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής έχουν συναφθεί από διάφορους Ο.Τ.Α. της χώρας συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των οποίων όμως επίκειται η λήξη.

Η ως άνω διάταξη παρότι  γενική και ασαφής ως προς το αντικείμενο των συμβάσεων εργασίας, κρίνεται απαραίτητη για τη παροχή υπηρεσιών από τους Ο.Τ.Α. που σχετίζονται με την κοινωνική μέριμνα και την δημόσια υγεία, προσθέτουν οι βουλευτές και συμπληρώνουν ότι «ειδικά, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης οι ανάγκες σε ειδικότητες όπως αυτές των: επισκέπτη υγείας, νοσηλευτή, επόπτη υγείας, κοινωνικού λειτουργού και κοινωνιολόγου που απασχολούνται σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Αλλωστε,  σύμφωνα με τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, με δεδομένα έως 16.09.2020, ανέρχεται σε 14041 έναντι των 495 που είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Με δεδομένο ότι παρουσιάζεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων, και προκειμένου να προασπιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της δημόσιας υγείας, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών, αν προτίθεται να παρατείνει την ισχύ της διάταξης που δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ να συνάπτουν τις παραπάνω συμβάσεις, εάν θα επεκτείνει τη χρονική διάρκεια τους των 4 μηνών καθώς και εάν προτίθεται να δώσει στους Ο.Τ.Α. τη δυνατότητα  να ανανεώνουν ή να συνάπτουν εκ νέου συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με άτομα που έχουν ήδη προσληφθεί για να παράσχουν υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.