10/3/2023

Δελτίο Τύπου

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΔΡΑΜΑΣ

«Να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν αποχωρήσει από την διακυβέρνηση της χώρας εκποιεί την δημόσια περιουσία. Με πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει προς ψήφιση στην Βουλή παρακάμπτει τις συνταγματικές επιταγές και παραβλέπει πλείστες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για την διατήρηση του δημοσίου ελέγχου σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό. Οι αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς και εργαζόμενους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την απόφαση της.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας το μόνο που θα φέρει είναι αύξηση τιμών και απαξίωση υποδομών. Μόλις πριν λίγες μέρες βιώσαμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών στον σιδηρόδρομο όπου οι νεοφιλελεύθερες επιλογές απαξίωσης, κατάρρευσης και αποδόμησης του ΟΣΕ κόστισαν ανθρώπινες ζωές. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μια πρακτική που δοκιμάστηκε και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χώρο. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αυτές τις πολιτικές είναι μόνο αρνητική και εις βάρος του λαού. Γι’ αυτό και στις περισσότερες χώρες το νερό επανακρατικοποιήθηκε καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα φάνηκαν οι τραγικές επιπτώσεις.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το παρέχει σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να μπει στην λογική του κέρδους. Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το νερό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ίδιο το κοινωφελές αγαθό αντιμετωπίζοντάς το ως εμπόρευμα που θα πουλιέται από ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα παίρνει τη διαχείριση αποβλήτων από τους Δήμους, οι οποίοι κατείχαν τη διαχείριση και χρόνια τεχνογνωσία, παραδίδοντάς τη επίσης σε ιδιώτες. Σημειώνεται, ότι η αντιμεταρρύθμιση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, είχε εισαχθεί και τη μνημονιακή περίοδο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τη δημοσιονομική στενότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2016 να την αναιρέσει, προασπίζοντας και εξασφαλίζοντας τόσο την επάρκεια όσο και την ποιότητα του νερού ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επίμαχο νομοσχέδιο, να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, να προστατεύσει και να ενισχύσει το ρόλο και τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, να ενισχύσει με στελεχιακό δυναμικό τους Δήμους για τη διαχείριση αποβλήτων. Τέλος, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ως επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων.