ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                            18-3-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Αδικαιολόγητες και αναίτιες καθυστερήσεις για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ-Eρώτηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε την Ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λάρισας, Β. Κόκκαλης, για τις συνεχιζόμενες αδικαιολόγητες και αναίτιες καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, το ζήτημα αυτό ταλανίζει πολλά χρόνια τον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας, καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ τόσο κατά την προηγούμενη θητεία της όσο και κατά την παρούσα, απλώς διαπιστώνει την αναγκαιότητά του χωρίς όμως να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης του.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε δρομολογηθεί αναλογιστική μελέτη για τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και την αξιόπιστη και κοινωνικά δίκαιη κάλυψη των παραγωγών και στις 13-12-2018, ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και ανέθεσε τη διενέργεια διαγωνισμού για την τροποποίηση του Κανονισμού του. Όμως, η Κυβέρνηση της ΝΔ ουδέποτε προχώρησε την αναλογιστική αυτή μελέτη ενώ η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν κατακύρωσε στην ώρα του το διαγωνισμό, επισημαίνουν οι βουλευτές.

Η πρωτόγνωρη και ολοκληρωτική καταστροφή της κακοκαιρίας DANIEL & ELIAS το Σεπτέμβριο του 2023, ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα της αδικαιολόγητης και αναίτιας καθυστέρησης επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τα οποία συνεχίζονται να επιβεβαιώνονται από τα ακραία φαινόμενα όπως η πρόσφατη κακοκαιρία στην Πιερία.  

Οι καταστροφές που έχουν πλήξει την αγροτική παραγωγή και τις υποδομές στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και τα αποτελέσματα των αποζημιώσεων των αγροτών στις πληγείσες περιοχές, καταδεικνύουν όχι μόνο την αναχρονιστικότητα του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και την άρνηση της Κυβέρνησης για πραγματική και ουσιαστική  επικαιροποίηση του.

   Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, Αγροτικής Ανάπτυξης. πότε προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης του.

   Επισυνάπτεται η Ερώτηση