ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                               6-10-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Ακραία αυθαιρεσία του κράτους η υποχρέωση παραίτησης των συνταξιούχων από άλλα δικαιώματα για να πάρουν τα λειψά αναδρομικά-Να μας πει η κυβέρνηση σε ποιες υποθέσεις «ξεπλύματος» έγινε άρση των δεσμευτικών μέτρων

Ακραία αυθαιρεσία εκ μέρους κράτους, χαρακτήρισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την τροπολογία με την οποία εισάγεται απαίτηση παραίτησης των συνταξιούχων του δημοσίου από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, προκειμένου να τους χορηγηθεί, μέρος μόνον, όσων δικαιούνται από τα αναδρομικά των συντάξεων που τους επιδίκασε η δικαιοσύνη.

Πρόκειται για αναλγησία, συμπλήρωσε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής,  η οποία απάδει σε ένα κράτος δικαίου και  η οποία προέρχεται από την αντίληψη του κράτους-σερίφη, που έχει η σημερινή κυβέρνηση για τα δικαιώματα των πολιτών.

Ο κ. Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για  την ενσωμάτωση οδηγίας σχετικά με την πρόληψη και καταστολή του «ξεπλύματος» από εγκληματικές δραστηριότητες και την τρομοκρατία, τόνισε ότι με το άρθρο 9 του ν. 4637/2019 που ψήφισε πέρσι τον Νοέμβριο η κυβέρνηση της ΝΔ, προβλέφθηκε ανώτατο χρονικό όριο διάρκειας αρχικά 3 μηνών και στη συνέχεια 6 μηνών για τα μέτρων δέσμευσης, όπως η απαγόρευση κίνησης λογαριασμών, ανοίγματος θυρίδων και  μεταβίβασης ή εκποίησης περιουσιακού στοιχείου, που έχουν διαταχθεί από τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ακόμη και για εκκρεμείς υποθέσεις. Η Αρχή υποχρεούνταν έως την 19 Μαΐου 2020, να αποστείλει τους εκκρεμείς φακέλους στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διαταχθεί η άρση της δέσμευσης. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για ποιες υποθέσεις έγινε άρση των δεσμεύσεων, πρόσθεσε.

Οσον αφορά τις διατάξεις με τις οποίες ενισχύεται η νομική προστασία των «προστατευόμενων μαρτύρων», καυτηρίασε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Όπως είπε, πριν λίγο μόλις καιρό, στην διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο, ήταν τα κυβερνητικά στελέχη εκείνα που πρωτοστατούσαν για να αποκαλύψουν την ταυτότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Και θα το έκαναν, πρόσθεσε, εάν δεν υπήρχε η θεσμική αντίδραση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που επέβαλε την τήρηση της νομιμότητας.