ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                           19-1-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Αμεση ανάγκη να λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Νικηφόρου και να ενισχυθεί το Πρωτοδικείο Δράμας με εισαγγελέα φυλακών-Ανησυχία για αύξηση του αριθμού κρατουμένων με τις προτεινόμενες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

    Την ανησυχία του ότι θα υπάρξει αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, με τια αλλγές στους Ποινικούς Κώδικες, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα και απευθυνόμενος στην παριστάμενη Γ.Γ Αντεγκληματικής πολιτικής.

“Είμαι βουλευτής Δράμας και έχω ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας που πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία. Ενα από τα μεγάλα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος ειναι  ο υπερβολικός αριθμός κρατουμένων. Ανησυχώ για το που θα πάει η κατάσταση με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Π.Κ και την υποχρεωτική έκτιση ποινών για πλημμελήματα και ξέρω ότι έχετε κι εσείς εκφράσει ανάλογη ανησυχία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Ξανθόπουλος ρώτησε στη συνέχεια την Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής για το πότε προβλέπεται να λειτουργήσει πλήρως το σωφρονιστικό κατάστημα του Νικηφόρου Δράμας και τόνισε την  άμεση ανάγκη να υπάρξει και εκει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για τους κρατούμενους. Τέλος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο  να ενισχυθεί το πρωτοδικείο Δράμας με εισαγγελέα που θα έχει την ευθύνη του σωφρονιστικου καταστήματος.

Στις απαντήσεις τους η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής και τα στελέχη της Γραμματείας, απέφυγαν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για  την πλήρη λειτουργία των φυλακών του Νικηφόρου. Όσον αφορά δε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που  θεωρείται ζήτημα πρώτιστης προτεραιότητας, είπαν ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλεπει ο νόμος, με σύσταση κοινής επιτροπής με το Υπουργείο Παιδείας και επιλογή του αρμόδιου  διευθυντή εκπαίδευσης.