ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                 6-12-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Άμεση εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας 2022Κατάθεση Αναφοράς

Ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από κοινού με τον βουλευτή Λάρισας Βασ. Κόκκαλη, Αναφορά την από 28/11/2023 επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ-Θ με θέμα τις «Εκκρεμότητες πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων κτηνοτροφίας 2022».

Σύμφωνα με την επιστολή, διαπιστώθηκε από «τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές αλλά και για τον προγραμματισμό πληρωμών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει προβλεφθεί καμία πληρωμή, για την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας».

Επισημαίνεται ότι «Εκκρεμότητες συνδεδεμένων για το αιγοπρόβειο (γάλα) και βόειο κρέας (γέννες) του 2022, τα προηγούμενα έτη εξοφλούνταν πριν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή εντός Οκτωβρίου» καθώς και το γεγονός ότι «με βάση την τροποποιητική ΥΑ375/224528/19-7-2023, πρέπει να πληρωθούν οι βοοτρόφοι που δικαιούνται τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες των βοοειδών, με επιπλέον 20,5 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε λογάριασε σωστά την ενίσχυση πριν την πρώτη πληρωμή!!!»

Με την επιστολή ζητείται η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την εξόφληση των δικαιούχων κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να είναι κι αυτοί συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.  Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές με την κατάθεση της Αναφοράς, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επίλυση και δρομολόγηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Επισυνάπτονται η Αναφορά και η επιστολή