ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            7-12-2023

Θ. Ξανθόπουλος στη Βουλή: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών και κυνηγά τους βιοπαλαιστές

   Επίθεση στη κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία εγκάλεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο ομολογεί την αποτυχία της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και αντί τους μεγάλους φοροφυγάδες κυνηγά τους καθημερινούς βιοπαλαιστές, εξαπέλυσε, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Υπάρχει φοροδιαφυγή και πρέπει να δούμε αν το ν/σ συνεισφέρει στην πάταξή της ή αναπαράγει παθογένειες χρόνων. Είμαστε υπέρ των δίκαιων φόρων στην Αριστερά, γιατί θεωρούμε ότι για υπάρχει κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη η ύπαρξη δίκαιου φορολογικού συστήματος. Αλλα για να πείσεις την κοινωνία δίνεις στίγμα. Ξεκινάς από πολύ ψηλά και δεν κυνηγάς τον καθημερινό βιοπαλαιστή. Η κυβέρνησή σας αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες διύλισης και εμπορίας καυσίμων που έχουν κερδίσει δις ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τράπεζες απαλλάσσονται επίσης με τον αναβαλλόμενο φόρο. Οι εταιρείες ενέργειας περνούν παρατεταμένη “άνοιξη” και είναι επίσης στο απυρόβλητο. Το καρτέλ των σούπερ μάρκετ αθροίζει εξαιρετικά κέρδη και κανείς δεν στοιχεύει εκεί αλλά στον ελεύθερο επαγγελματία που έχει ένα καφενείο στην επαρχία ή είναι επιστήμονας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο σημείωσε: “Συνδέετε την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών με το ύψος του ελάχιστου κατώτατου μισθού ή με τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλει ο εργοδότης. Ετσι όμως δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αύξηση μισθού γιατί θα συμπαρασύρει και αυτό που οφείλουν ως φορολογητέα ύλη. Οταν το κράτος θεσμοθετεί αντικειμενικά κριτήρια ομολογεί ουσιαστικά με τον πιο επίσημο τρόπο την αδυναμία του να πατάξει την φοροδιαφυγή. Γιατί όταν δεν έχει τους μηχανισμούς ελέγχου και δεν συνδέει τα POS με το Taxis, το πιο απλό είναι τα οριζόντια μέτρα”.

 Και συμπλήρωσε: “Αυτά δεν γίνονται τυχαία αλλά εσκεμμένα γιατί έχετε κατά νου το “Ευαγγέλιο” του πορίσματος Πισσαρίδη. Είμαστε πάρα πολλοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, περισσεύουμε και σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη λογική σας, ας γίνουμε ντελίβερι αλλιώς να φύγουμε. Αυτό έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο”.

“Η φορολογία είναι μηχανισμός αναδιανομής, εργαλείο καταπολέμησης ανισοτήτων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Κανένα από αυτά δεν υποστηρίζει το παρόν νομοσχέδιο. Ενα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης και κάνουμε πρόσκληση σε όλη την προοδευτική αντιπολίτευση, θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Θα έχει τους παραπάνω στόχους, θα αξιοποιήσει τα ηλεκτρονικά μέσα για να πληρώσουν όσοι κερδίζουν δις στις πλάτες του ελληνικού λαού, θα αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας και αναδιανομής του εθνικού πλούτου. Αυτό αποτελεί για μας δέσμευση και απευθυνόμαστε σε όλη τη κοινωνία”, κατέληξε.